Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarny placek z truskawkami

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
To ciasto jest ulubionym ciastem moich wnuków i to one nazwały je czarnym plackiem. Tym razem czarny placek trochę wzbogaciliśmy.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka 3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 5 sztuk
masło 1 sztuka
cukier 1.5 szklanki
kakao 5 łyżek
woda 0.5 szklanki
śmietanka 2 opakowania
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
gorąca woda 0.25 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
truskawki 60 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Czarny placek z truskawkami

Truskawki oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, jeśli są duże kroimy na połowy.

Masło, cukier, wodę i kakao przekładamy do garnka i na maleńkim ogniu doprowadzamy do wrzenia, ale raczej nie gotujemy. Odstawiamy do wystygnięcia. Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka schładzamy i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka i mąkę z proszkiem łączymy z wystudzoną masą z kakao, a na koniec dodajemy ubitą pianę i mieszamy łyżką. Można dodać dowolny aromat. Przekładamy do przygotowanej dużej blaszki i pieczemy do suchego patyczka ok 50 min w 180 stopniach.

Przestudzone ciasto kroimy na dwa blaty.

Żelatynę rozprowadzamy w ok. 1/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Śmietanę ja miałam bitą śmietanę w proszku, przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i pod koniec ubijania dodajemy żelatynę. Większość masy śmietanowej wykładamy na spodni blat ciasta i wykładamy truskawki, przykrywamy resztą masy i drugim blatem ciasta. Lekko dociskamy i odstawiamy do schłodzenia.

Ciasto można polać polewą albo posypać cukrem pudrem. Można też odlać kilka łyżek masy z kakao i polać ciasto.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak