Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarny mazurek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
mleko 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżka
masło 8 dag
jajko 2 szt
cukier 10 dag
kakao 3 łyżki
wanilia
płatki migdałowe
Polewa:
sok z 1 cytryny
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Czarny mazurek

Żółtka utrzeć z masłem, cukrem, proszkiem, kakao, wanilią, skrapiając mlekiem. Utartą jednolitą masę rozprowadzić pozostałym mlekiem. Z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć na masę. Mąkę przesiać, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Dużą formę grubo posmarować tłuszczem, wylać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temp 160stC, wstawić ciasto, piec 25-30 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika, ostudzić, wyrównać brzegi. Na lukier utrzeć cukier z sokiem z cytryny i 1-2 łykami wody. Mazurek polukrować, udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak