Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarny makaron z krewetkami i sosem mandarynkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

opakowanie czarnego makaronu 1 op.
mrożone krewetki 200 gram
ząbki czosnku 4 szt
masło 200 gram
mandarynki 7 szt
ocet balsamiczny 1 łyżka
świeża kolndra
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Czarny makaron z krewetkami i sosem mandarynkowym

Krewetki należy wcześniej rozmrozić. Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu.
Na patelni rozpuście 50 gram masła, wrzucie przeciśnięty przez praskę czosnek– podsmażcie. Następnie wrzućcie krewetki, dodajcie sól i pieprz – smażcie około 7 minut. Na koniec posypcie posiekaną świeżą kolendrą. Krewetki wyjmijcie z patelni zostawiając sos, który na niej został, dodajcie resztę masła – rozpuście je. Z pięciu mandarynek wyciśnijcie sok – wlejcie na patelnię, dodajcie ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku – połączcie składniki gotując przez około 5 minut na małym ogniu. Jeśli sos będzie za rzadki możecie dodać troszkę mąki, by go zagęścić (uważajcie aby nie powstały grudki).
Na koniec wrzućcie do sosu krewetki, jedną obraną podzieloną na części mandarynkę i połączcie delikatnie wszystkie składniki.
Makaron ułóżcie na talerzu, polejcie sosem –ułóżcie krewetki z mandarynkami i posypcie świeżą kolendrą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 28.11.2016 11:38
coś dla mnie , pyszna propozycja
Wiesława1 28.11.2016 10:33
Super propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak