Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarny chleb z kawą

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

zakwas żytni 1 lyzka
woda 150 g
mąka żytnia typ 720 150 g

namaczanka

kawa rozpuszczalna 10 g
pieczywo 40g czerstwe na zakwasie
gorąca woda 180 g

ciasto właściwe

mąka żytnia typ 720 110 g
mąka pszenna typ 650 200 g
sól 8 g
olej 10 g

Przepis i sposób przygotowania na: Czarny chleb z kawą

Kroki postępowania

1

Zaczyn:
Składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na całą noc (ok. 12 godzin).
Krok 1 - Czarny chleb z kawą foto
2

Namaczanka:
Chleb opieczony w piekarniku na rumiano połamać na kawałki i wrzucić do miski.
Krok 2 - Czarny chleb z kawą foto
3
Dodać kawę i gorącą wodę, wymieszać. Odstawić na kilka godzin (można na całą noc jak zaczyn).
Krok 3 - Czarny chleb z kawą foto
4
Na drugi dzień zmiksować blenderem lub dobrze rozgnieść widelcem.
Krok 4 - Czarny chleb z kawą foto
5

Zaczyn i namaczankę wlać rano do misy robota, następnie wsypać obie mąki i sól. Wlać olej.
Krok 5 - Czarny chleb z kawą foto
6
Wyrobić gładkie ciasto i odstawić pod przykryciem na 3 godziny.
Krok 6 - Czarny chleb z kawą foto
7

Po tym czasie przełożyć do keksówki (dł 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką i wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na około 3,5-4 godziny do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 45 minut.
Wystudzić na kratce
Krok 7 - Czarny chleb z kawą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hostessa neta 29.11.2016 23:31
Lekko kwaśny to raczej będzie od zakwasu.
myszka6 18.06.2015 13:13
coś nowego, na pewno smaczny
Alex_M 16.06.2015 16:49
nie jest kwaśny :) można użyć naparu z kawy mielonej, ale ja takiej nie mogę, stąd rozpuszczalna :)
W poszukiwaniu inspiracji 16.06.2015 14:29
Chleb z kawą... Mniam, brzmi bardzo kusząco :)
kloruś 16.06.2015 12:21
chętnie bym skosztowała!
Mniam 16.06.2015 11:37
Czarny chleb i czarna kawa :) Fajny pomysł.
V_kuchareczka 15.06.2015 23:13
ciekawy pomysł warty wypróbowania
Wiktoria29 15.06.2015 21:10
wygląda apetycznie,ale czy przez dodatek kawy rozpuszczalnej nie jest lekko kwaśny?
Benita 15.06.2015 19:50
Z chęcią bym skosztowała takiego chlebka.
jagoda5913 15.06.2015 17:56
Super chleb ,jeszcze inny.:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak