Czarno-biały makaron pieczarkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    250 g
  • czosnek

    3 ząbki
  • olej sezamowy

    1 łyżeczka
  • oliwa

    3 łyżki
  • śmietana

    150 g
  • mascarpone

    2 łyżki
  • czarny sezam

    1 łyżeczka
  • biały wermut

    1/2 szklanki
  • makaron spaghetti

    400 czarny
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki umyj dokładnie i pokrój w plastry.
W międzyczasie gotuj makaron – powinien być al dente.
Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek z dodatkiem oleju sezamowego, dodaj pieczarki i smaż ok. 3 min. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Wlej na patelnię wermut i gotuj kilka minut, aż alkohol odparuje. Dodaj śmietanę i mascarpone. Wymieszaj całość, oprósz solą i pieprzem.
Na talerzach ułóż czarny makaron, na nim biały sos. Danie posyp czarnym sezamem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 08.06.2012 10:45
eleganckie danie
pigila 09.10.2011 21:36
nie widzialam czarnego makaronu
polly66 04.05.2011 14:06
tylko u siebie raczej bym nie znalazła takiego makaron:(
patusia 12.04.2011 00:15
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat