Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pieczarki
250 g -
czosnek
3 ząbki -
olej sezamowy
1 łyżeczka -
oliwa
3 łyżki -
śmietana
150 g -
mascarpone
2 łyżki -
czarny sezam
1 łyżeczka -
biały wermut
1/2 szklanki -
makaron spaghetti
400 czarny
Przepis i sposób przygotowania Czarno-biały makaron pieczarkowy
W międzyczasie gotuj makaron – powinien być al dente.
Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek z dodatkiem oleju sezamowego, dodaj pieczarki i smaż ok. 3 min. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Wlej na patelnię wermut i gotuj kilka minut, aż alkohol odparuje. Dodaj śmietanę i mascarpone. Wymieszaj całość, oprósz solą i pieprzem.
Na talerzach ułóż czarny makaron, na nim biały sos. Danie posyp czarnym sezamem.
Komentarze (4)