Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarno-biała babka

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
jajko 5 szt
cukier 3/4 szkl
mąka tortowa 2 szkl+1 łyżka
olej 8 łyżek
ocet 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Czarno-biała babka

Żółtka ucieramy razem z margaryną i cukrem na jednolitą, jasną masę. Następnie stopniowo wlewamy ocet oraz olej i nadal ucieramy. Do masy dodajemy po troszeczku mąki (2 szkl) wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części (proporcje: jedna 1/3 ciasta, druga 2/3). Do mniejszej części wsypujemy kakao, mieszamy. Do większej części wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy. Formę na keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wlewamy ciemne ciasto, a na to jasne. Pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 14.12.2013 13:33
super babeczka
alaaa 11.10.2013 16:54
fajna babka, ładnie wyrosła
Seba 06.10.2013 10:47
pycha babeczka
IwonaKa 17.09.2013 09:57
pyszna babka,bardzo lubię
Motorek 23.08.2013 08:46
bardzo smaczna
IKrakowianka 31.07.2013 23:52
lubię i to bardzo ;)
EmciaPichci 19.07.2013 12:55
ale fajna!
Kuchareczka2 22.05.2013 21:28
bardzo pyszna
Dorota59 15.03.2013 21:12
ładny, ciemny efekt w środku
motyl 29.09.2012 16:10
super
olkaaa 31.08.2012 10:47
bardzo fajna
RenataZ-et 30.08.2012 21:44
ale ślicznie upieczona
kate.500 30.08.2012 10:55
pieknie wyglada
caralajna 30.08.2012 09:05
świetnie wygląda
ziutula
ziutula 29.08.2012 23:03
ładnie się upiekła...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak