Czarniak z sałatką z kiszonych buraków i purée z ziemniaka

Czarniak z sałatką z kiszonych buraków i purée z ziemniaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica z dorsza

    czarnego 300 g
  • jajka

    3 szt
  • bułka tarta

    100 g
  • mąka pszenna

    40 g
  • sól morska

    4 szczypty
  • pieprz czarny mielony

    4 szczypty
  • buraki czerwone

    kiszone 4 szt
  • ogórek konserwowy

    4 szt
  • ziemniaki

    8 szt
  • masło

    50 g
  • mleko 3,2%

    50 ml
  • woda

    2 l
  • olej do smażenia

    1,5 l
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czarniak z sałatką z kiszonych buraków i purée z ziemniaka
Polędwicę z dorsza czarnego myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Wyciągamy rybę z lodówki i obtaczamy w mące, w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Czynność powtarzamy dwa razy.
Krok 2 - Czarniak z sałatką z kiszonych buraków i purée z ziemniaka
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Krok 3 - Czarniak z sałatką z kiszonych buraków i purée z ziemniaka
Topimy masło razem z mlekiem cały czas mieszając. Dodajemy do odcedzonych ziemniaków i mieszamy na gładkie puree.
Krok 4 - Czarniak z sałatką z kiszonych buraków i purée z ziemniaka
Kroimy buraki oraz ogórki w kostkę. Doprawiamy odrobiną soli i mieszamy.
Krok 5 - Czarniak z sałatką z kiszonych buraków i purée z ziemniaka
Wrzucamy na mocno rozgrzany olej rybę i smażymy na złoty kolor z obu stron. Proces nie powinien zając więcej niż 7-8 minut.
Krok 6 - Czarniak z sałatką z kiszonych buraków i purée z ziemniaka
Wykładamy puree, potem rybę i obok sałatkę. Na rybę kładziemy sól morską w płatkach.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

09.05.2017 20:54
super jedzenie

Bożena Matuszczyk

15.04.2017 23:32
Super przepis i pyszne jedzonko.;)

w mojej kuchni

14.02.2017 17:36
dobre jedzonko podano

gosia1988

14.02.2017 12:08
fajny przepis

olkaaa

14.02.2017 12:06
chętnie spróbuję

AZgotuj

14.02.2017 11:52
zjadłabym całą zawartość talerza. Pyszny zestaw:)

Madzai

14.02.2017 10:34
Bardzo ciekawe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat