Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarne spagetti

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sos

pomidor 1
tuńczyk kawałki w oleju 1 puszka
olej kokosowy 1 łyżka
bazylia świeża 3-4 listki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól i pieprz
czubrica czerwona

Makaron

Makaron z dodatkiem atramentu z kałarnicy 1/4 paczka
olej roślinny 1 łyżeczka
sól szczypta
parmezan starty odrobina

Grzaneczki

chleb pół kromka
olej kokosowy pół łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Czarne spagetti

Sparzamy, obieramy i kroimy pomidora w kostkę. Na patelni roztapiamy łyżkę oleju kokosowego. Gotujemy makaron z odrobiną oleju i solą (sól dodajemy pod koniec gotowania). Kroimy w cieniutką kosteczkę pół kromki chleba (bez skórek). Na osobnej patelni roztapiamy pozostały olej kokosowy a następnie wrzucamy tam pokrojony chlebek. Pokrojone pomidory wrzucamy na pierwsza patelnię i czekamy aż trochę zmiękną. Po ok. 3 minutach rozdrabniamy je na patelni. Następnie dodajemy kawałeczki tuńczyka (nie całą puszkę), zioła, czubricę, sól, pieprz i posiekaną bazylię. Gdy makron jest już ugotowany odcedzamy go i delikatnie oprószamy startym serem (wtedy sos będzie się lepiej kleił). Następnie wykładamy nasz makaron na talerz, robimy delikatne zagłębienie łyżką. W zagłębienie wlewamy sos. Całość posypujemy grzaneczkami.
SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Benita 04.01.2016 13:47
Fajny efekt wizualny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak