czarna soczewica z pieczoną dynią i burakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    300 g
  • burak

    200 g
  • soczewica

    100 g (czarna)
  • orzechy włoskie

    kilka
  • oliwa

    4 łyżki
  • ocet winny

    2-3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • ząbki czosnku

    2
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • zioła

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Soczewicę namoczyć przez 5-6 godz. lub na całą noc. W tej samej wodzie ugotować ją na miękko wg wskazówek na opakowaniu. Wody nie powinno być za dużo, ma się w całości wchłonąć wtedy soczewica zachowa kolor, który nie pozostanie w wywarze. Wody zawsze można dolać, a mały nadmiar odparować.
2. Buraka średniej wielkości wyszorować i owinąć (ze skórką) w folię aluminiową lśniącą stroną do wewnątrz. Piec w 190 stopniach około 45 minut.
3. Dynię ze skórką bez pestek natrzeć oliwą i solą. Piec w 190 stopniach około 30 minut.
Ekonomicznie jest piec warzywa jednocześnie i większej ilości, tylko dynię wyjąć wcześniej.
3. Oliwę extra virgine wymieszać z octem winnym białym/jabłkowym, dodać rozgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem.
4. Gdy warzywa przestygną, obrać je ze skórki i pokroić np w kostkę lub tak jak u mnie w ósemki czy paski.
5. Pokrojony burak skropić połową sosu, dyni nie trzeba bo przed pieczeniem była natarta solą i oliwą.
5. Resztę sosu z posiekaną natką pietruszki wymieszać z soczewicą i ułożyć na talerzu.
6. Ułożyć pokrojone warzywa, można dodać ulubione świeże zioła.
7. Posypać wszystko orzechami. Ser pleśniowy też będzie pasował.

Danie można jeść i na zimno i na ciepło, smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 24.10.2014 11:21
świetny pomysł :)
anemon 07.10.2014 22:11
Pięknie wygląda, muszę w końcu kupić czarną soczewicę.
Barbara13 07.10.2014 18:28
fajnie podane i smacznie się zapowiada
marcia15 07.10.2014 17:35
jakie kolorki!chętnie zrobię ale z inną soczewicą, bo czarnej nie posiadam
Wafelek2601 07.10.2014 15:22
Piękne podane danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat