Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czarna soczewica z pieczoną dynią i burakiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dynia 300 g
burak 200 g
soczewica 100 g (czarna)
orzechy włoskie kilka
oliwa 4 łyżki
ocet winny 2-3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
ząbki czosnku 2
natka pietruszki 2 łyżki
zioła wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: czarna soczewica z pieczoną dynią i burakiem

1. Soczewicę namoczyć przez 5-6 godz. lub na całą noc. W tej samej wodzie ugotować ją na miękko wg wskazówek na opakowaniu. Wody nie powinno być za dużo, ma się w całości wchłonąć wtedy soczewica zachowa kolor, który nie pozostanie w wywarze. Wody zawsze można dolać, a mały nadmiar odparować.
2. Buraka średniej wielkości wyszorować i owinąć (ze skórką) w folię aluminiową lśniącą stroną do wewnątrz. Piec w 190 stopniach około 45 minut.
3. Dynię ze skórką bez pestek natrzeć oliwą i solą. Piec w 190 stopniach około 30 minut.
Ekonomicznie jest piec warzywa jednocześnie i większej ilości, tylko dynię wyjąć wcześniej.
3. Oliwę extra virgine wymieszać z octem winnym białym/jabłkowym, dodać rozgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem.
4. Gdy warzywa przestygną, obrać je ze skórki i pokroić np w kostkę lub tak jak u mnie w ósemki czy paski.
5. Pokrojony burak skropić połową sosu, dyni nie trzeba bo przed pieczeniem była natarta solą i oliwą.
5. Resztę sosu z posiekaną natką pietruszki wymieszać z soczewicą i ułożyć na talerzu.
6. Ułożyć pokrojone warzywa, można dodać ulubione świeże zioła.
7. Posypać wszystko orzechami. Ser pleśniowy też będzie pasował.

Danie można jeść i na zimno i na ciepło, smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 24.10.2014 11:21
świetny pomysł :)
anemon 07.10.2014 22:11
Pięknie wygląda, muszę w końcu kupić czarną soczewicę.
Barbara13 07.10.2014 18:28
fajnie podane i smacznie się zapowiada
marcia15 07.10.2014 17:35
jakie kolorki!chętnie zrobię ale z inną soczewicą, bo czarnej nie posiadam
Wafelek2601 07.10.2014 15:22
Piękne podane danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak