Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czarna soczewica z jarmużem i pieczoną marchewką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

soczewica 100 g
marchew 2-3 szt.
jarmuż 500 g
jogurt grecki 2-3 łyżki
ząbek czosnku 3
oliwa 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
pieprz do smaku
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: czarna soczewica z jarmużem i pieczoną marchewką

Soczewicę namoczyć przez noc, ugotować w małej ilości tej samej osolonej wody (wg wskazówek na opakowaniu). Nadmiar wody odparować.
Jarmuż umyty i bez twardych łodyżek rozdrobnić w malakserze. Przełożyć do garnka, dolać troszkę wody, posolić i dusić do miękkości. Dodać jogurt grecki lub gęstą śmietanę, masło, pokrojony czosnek, i pieprz.
Marchewkę obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki, natrzeć oliwą, posolić. Ułożyć na blaszce i upiec w 180 stopniach, około 15 do 20 minut.
Zaaranżować składniki na dwóch talerzach.
Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 19.10.2014 22:02
Przyznaję się,że nie jadłam,ale chętnie zaznam tego nowego smaku :-)
Futka 18.10.2014 09:10
Świetna propozycja! Uwielbiam Twoje kolorowe i zdrowe dania :)
Alex_M 16.10.2014 20:47
czarnej jeszcze nie jadlam, podobna smakiem do czerwonej czy zielonej?
mysza75 15.10.2014 21:54
jaki zdrowy obiadek mniam
Monika-twin 15.10.2014 20:31
Wyglada smacznie.
monikalangier 15.10.2014 17:51
pyszne i lekkie
Katarzyna59 15.10.2014 17:04
świetne połączenie
Konczi 15.10.2014 17:02
Mmm to musi być pyszne !!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak