Czarna babka ambasador

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • jajka

    3
  • cukier

    1,5 szklanki
  • margaryna

    25 dag
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • kakao

    3 łyżki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Lista składników

  • margaryna do smarowania formy

    2 łyżki
  • bułka tarta

    3 łyżki
  • kolorowa posypka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę, mleko, cukier i cukier waniliowy rozgrzać na bardzo małym ogniu, następnie dodać kakao i wymieszać. Z masy odlać około pół szklanki (będzie potrzebna do końcowego ozdobienia babki). Do wymieszanej wcześniej masy wsypać mąkę z proszkiem i dodać jajka. Dobrze wymieszać i wlać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremki na babkę. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z pieca ciasto jeszcze ciepłe oblać odlaną wcześniej polewą. Obsypać po górze posypką cukrową lub wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AGNIESZKA103 03.10.2015 09:21
pyszności
Zdzisław 18.08.2015 15:48
takie słodkości bardzo lubię
Krystyna32 18.08.2015 07:51
wygląda pysznie
Anna169Hosz 17.08.2015 18:54
Apetyczna babeczka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat