Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarki z grzankami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

twarde pomidory 8 sztuk
posiekana natka 1 łyżka
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Czarki z grzankami

Pomidory umyć, osuszyć, ściąć wierzchy i wydrążyć. Oprószyć od środka solą, ułożyć na talerzu odkrytą stroną w dół, by obciekły. Odstawić na 15-30 min. Kromki pieczywa pokroić w małą kostkę. Czosnek | obrać, posiekać lub przetrzeć przez praskę. Anchois oczyścić z ości, pokroić na małe kawałki, rozetrzeć na jednolitą masę drewnianą łyżką. 2 łyżki tłuszczu rozgrzać na patelni, dodać czosnek, natkę i anchois, dokładnie wymieszać. Do gorącego sosu wrzucić kostki chleba,podsmażyć na złoto. Żaroodporne naczynie wysmarować pozostałym tłuszczem. Pomidory napełnić grzankami, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika, zapiekać 15-20 minwtemp. 190° C. Podawać gorące w tym samym naczyniu, w którym były zapiekane.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak