Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

''Czapki Napoleona " z truskawkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

twaróg 100 g
mąka pszenna 350 g
jajko 1 mniejsze
olej rzepakowy 2 łyżki

nadzienie i posypka

cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: ''Czapki Napoleona " z truskawkami

Truskawki opłukać, zdjąć szypułki i lekko osuszyć.

Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z mąką. Uformować dołek, wlać 125 ml ciepłej wody, wymieszać. Wbić jajko z olejem i wyrobić ciasto. Może być lekko klejące.
Następnie blat obficie posypać mąką, wyłożyć ciasto, najpierw rozpłaszczyć ręką, potem rozwałkować na grubość około 1/2 cm.
Obręczą wykrawać 9 cm kółka, które nadziewamy truskawką.
Zlepiamy najpierw wierzch ciasta nad truskawką, następnie boki, nadając mu kształt kapelusza Napoleona.
Kluski gotujemy w dobrze osolonej wodzie, około 7 minut od wypłynięcia.
Potem posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 24.06.2017 10:50
Tytuł wyszedł Ci fajny, a przepis też.
magdow 21.06.2017 13:15
superowy przepis ;]
olkaaa 21.06.2017 11:53
super przepis
mirosława4 21.06.2017 10:25
fajne te czapki
gosia56 21.06.2017 09:11
superowe te czapki;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak