Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czakany

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 0,5 kg
mleko 0,5 szklanki
cebula 15 dkg
jajko 3 szt
boczek wędzony 75 dkg
sól do smaku
wołowina 20 (chuda)
bułka czerstwa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Czakany

Bułkę namoczyć w ciepłym mleku, odcisnąć, zmielić wraz z łopatką, wołowiną i cebulą. Dodać jajka, sól i pieprz. Wyrobić masę. Formować z niej niewielkie kulki, każdą owinąć plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Posypać pieprzem, ułożyć na kratce grillowej piekarnika i piec do momentu, aż boczek nabierze złotego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak