Cytryny faszerowane lekką sałatką z tuńczykiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryny

    4 szt.
  • jaja

    3 szt.
  • pęczek koperku

    1/2 szt.
  • natka pietruszki

    2 gałązki
  • ogóek świeży

    1 szt.
  • majonez

    5-6 łyżek
  • sól

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • oliwki

    1 garść
  • tuńczyk w sosie własnym

    2 puszki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kosteczkę.
Cytryny umyć sparzyć i osuszyć. Odkroić wierzch w 3/5 wysokości, ściąć nieco spód, tak by owoce mogły stać. Miąższ wydrążyć. Z jednej cytryny miąższ zostawić i drobno posiekać.
Koperek i natkę umyć i posiekać, zostawiając kilka gałązek koperku do dekoracji. Ogórek obrać i pokroić w kostkę, wsypać do małej miseczki, posolić i odstawić.
Oliwki pokroić w plasterki. Tuńczyka osączyć, rozdrobnić. Wszystkie składniki sałatki połączyć, dodać osączony z wody ogórek. Majonez wymieszać z odłożonym miąższem cytryny, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Sałatkę polać sosem, wymieszać. Nałożyć do wydrążonych cytryn. Gotowe ustawić na talerzu i ozdobić koperkiem.
Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dorrota 13.11.2014 00:02
genialny sposób podania!
Bernadeta1 09.10.2013 00:15
smaczna i bardzo pięknie podana
jordi 18.04.2013 12:41
rewelacja,smaczna rewelacja
Anna169Hosz 15.04.2013 08:58
Bardzo pomysłowe.
Granita 29.03.2013 01:56
dzieło sztuki i do tego w mega pozytywnych barwach...zresztą u Ciebie zawsze jest tak soczyście i barwnie:)
mysza75 27.03.2013 12:40
Piękne cytrynki wiosenne
Malinka 26.03.2013 14:11
Wygląda wybornie, sama spróbuje coś takiego zrobić w domku ;)
ajres 25.03.2013 20:45
swietny przepis
pajbek 25.03.2013 20:13
Świetny pomysł na tuńczyka :-)
Alex_M 25.03.2013 17:05
super pomysł podania sałatki!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat