Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowy śmietankowiec

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Fenomenalne ciasto, typowe na letnie i ciepłe dni. Pyszny spód z ciemnych herbatników, cytrynowa śmietanka i wiśniowa galaretka stworzyły pyszny deser, idealny w smaku!

Składniki:

Ciasto:

herbatniki 200 gramów
masło 70 gramów
śmietanka 36% 500 mililitrów
galaretka cytrynowa 1 sztuka
wrzątek 1 szklanka
cukier puder 2 łyżki
mleko w proszku 3 łyżki
galaretka wiśniowa 1 sztuka
wrzątek 1 szklanka
borówki 200 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowy śmietankowiec

Cytrynową galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.

Herbatniki miksujemy lub mielimy na drobny pył. Mieszamy z rozpuszczonym masłem. Herbatnikową masę dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 18-20 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Dociskamy i wygładzamy.

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i mlekiem w proszku. Cały czas miksując wolnym strumieniem wlewamy przestudzoną galaretkę. Miksujemy do połączenia składników. Śmietankę przelewamy do tortownicy. Na wierzchu układamy borówki. Foremkę wstawiamy do lodówki na 30 minut. Na wierzch wylewamy przestudzoną wiśniową galaretkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak