Cytrynowy sernik na jogurcie greckim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Cytrynowy spód:

  • mąka pszenna

    200 g
  • masło

    100 g
  • cukier drobny

    80 g
  • kwaśna śmietana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • żółtko jajek

    1 szt.
  • skórka otarta z cytryny

    do smaku
  • cukier drobny

    150 g
  • śmietana 30%

    200 ml
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny

    80 ml
  • żółtko jajek

    4 szt.
  • budyń śmietankowy

    2 szt.
  • cukier drobny

    120 g
  • białko

    5 szt.
  • ekstrakt cytrynowy

    2 łyżki
  • jogurt grecki

    600 g
  • twaróg

    200 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Delikatnie wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki - masło, cukier, kwaśną śmietanę, żółtko i skórkę otartą z cytryny. Posiekać składniki nożem, a następnie energicznie zagnieść ciasto. Przygotowanym ciastem wylepić spód formy o wymiarach 20 x 25 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Piec 15 minut.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do nich jogurt naturalny typu greckiego, trzykrotnie zmielony twaróg, budyń śmietankowy i świeżo wyciśnięty sok cytrynowy. Wymieszać. Na samym końcu połączyć z ubitą na sztywno śmietaną. Przygotowaną masę jogurtowo - serową wyłożyć na podpieczony spód.

Białka ubić na sztywna pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Pianę połączyć z ekstraktem cytrynowym i wyłożyć na masę jogurtowo - serową.

Formę z ciastem umieścić w większej formie wypełnionej do połowy zimną wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 80 minut. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Sernik przed podaniem udekorować kawałkami cytryny i listkami świeżej mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pajbek 07.03.2014 21:37
wyglada na bardzo smaczny :)
agnieszka214 02.03.2014 08:59
taki sernik musi byc smaczny
AURELKA 20.09.2013 19:05
rewelacyjny sernik
artur7 19.06.2013 21:02
pysznie wyglada
IZABELA29 08.06.2013 09:36
bardzo lubię serniki a ten zapowiada się orzeźwiająco
barbara11561 08.06.2013 08:03
wygląda przepysznie,mam na niego wielką ochotę:)
reniatka 06.04.2013 14:22
ale fajny serniczek
KasiaK90 25.03.2013 08:08
znakomity serniczek!
Beatris 24.03.2013 23:36
Bardzo smakowicie wygląda na zdjęciu.
leonowie 24.03.2013 21:27
jadłam kiedyś i byl puszysty i wilgotny:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat