Cytrynowy sernik

Cytrynowy sernik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    20 dkg
  • roztopione masło

    15 dkg
  • twaróg

    60 dkg
  • kremówka

    1/2 szkl
  • cukier puder

    3/4 szkl
  • jajko

    3 szt
  • skórka otarta z cytryn

    3 szt
  • sok z cytryny1

    szt
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Cytrynowy sernik

Herbatniki zmielic i wymieszac z roztopionym masłem. Wyłożyc nimi tortownicę, mocno dociskając. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8 minut. Żelatynę zozmieszac z trzema łyżkami zimnej wody, a następnie rozpuścic w odrobinie wrzątku. Ser utrzec z cukrem pudrem, żółtkami i sokiem z cytryny i skórką cytrynową. Śmietankę ubic, białka także i wymieszac delikatnie z masą serową, dodając rozpuszczoną żelatynę. Wyłożyc masę na ostudzone herbatniki i wstawic do lodówki do stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Margo1 13.04.2013 17:06
chyba nie robiłam takiego
misia53 11.07.2012 10:37
fajny serniczek
IZABELA29 11.07.2012 10:27
bardzo lubimy
IZABELA29 11.07.2012 10:27
bardzo lubimy
janek64 20.05.2012 16:14
Super sernik :)
Ela15 30.01.2012 12:50
lubi? serniki, a takiego jeszcze nie jad?am
Kate131 30.05.2011 08:48
brzmi apetycznie
Krzysztof42 24.04.2011 14:44
sernik moje ulubione ciasto
alaaa 01.04.2011 15:13
pycha,
Allice 03.11.2010 20:56
ciekawy przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat