Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowy sernik
10 dag białej czekolady
1 cytryna
Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać jajko, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz połowę skórki otartej z dodatkowej cytryny, następnie szybko zagnieść gładkie ciasto które schłodzić około 1 godziny w lodówce.
Ser:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać ser i ucierać na niskich obrotach robota w trakcie dodawać po jednym jajku i proszek budyniowy na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryn i otartą skórkę z 1 cytryny.
Prostokątną formę (33 cm na 23 cm) wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć rozwałkowanym ciastem na ciasto wylać cały ser.
Piec w temp. do 200st około 60 min.
Po przestudzeniu sernik polać stopioną białą czekoladą wymieszaną z 2 łyżkami soku z dodatkowej cytryny i po wierzchu posypać skórką cytrynową.