Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowy ryż z migdałami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 750 ml
cukier 14 dag
ryż 17 dag
płatki migdałowe 5 dag
masło miękkie 10 dag
jajko 4
skórka z cytryny 1 łyżka
cukier waniliowy 1 op
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowy ryż z migdałami

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy na mleku z 30 g cukru. Studzimy.
Krok 1 - Cytrynowy ryż z migdałami foto
2
Ucieramy miękkie masło z cukrem. Oddzielamy jajka i stopniowo dodajemy do masy żółtka. Dodajemy skórkę z cytryny .
Krok 2 - Cytrynowy ryż z migdałami foto
3
Mieszamy z wystudzonym ryżem.
Krok 3 - Cytrynowy ryż z migdałami foto
4
Ubijamy 1 białko na pianę z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Mieszamy delikatnie z ryżem i przekładamy do naczynia do zapiekania.
Krok 4 - Cytrynowy ryż z migdałami foto
5
Pozostałe 3 białka ubijamy z 8 dag cukru . Mieszamy z połową mielonych migdałów. Wykładamy równomiernie na ryż.
Krok 5 - Cytrynowy ryż z migdałami foto
6
Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy 30 min w 180 st. Smakuje zarówno na ciepło jak i zimno.
Krok 6 - Cytrynowy ryż z migdałami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 27.05.2015 09:19
Ciekawy przepis :)
cooked 26.05.2015 21:41
ciekawe ;))
ewelinapac 26.05.2015 21:39
ciekawy pomysł
mirosława4 26.05.2015 20:28
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak