Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowy rosół z indyka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 4-5 sztuk
pietruszka 1 sztuka
seler mały kawałek
por (biała część)
cytryna 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
makaron nitki
indyk ok 800 g

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowy rosół z indyka

Kroki postępowania

1
Skrzydło porządnie umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, zmniejszyć ogień, lekko posolić i gotować na małym ogniu ok. 30-40minut.
Krok 1 - Cytrynowy rosół z indyka foto
2
Dodać 2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego.
Krok 2 - Cytrynowy rosół z indyka foto
3
Warzywa obrać, umyć i dorzucić do zupy. W międzyczasie ugotować makaron.
Krok 3 - Cytrynowy rosół z indyka foto
4
Pora drobno pokroić i dodać do zupy, wsypać lubczyk. Dosolić do smaku. Gotować do miękkości warzyw.
Krok 4 - Cytrynowy rosół z indyka foto
5
Cytrynę sparzyć, wycisnąć sok, dodać do zupy, drugą cytrynę pokroić w plasterki. Marchewkę wyjąć z zupy, pokroić w plasterki. Makaron rozłożyć na talerze, zalać gorącym rosołem, ułożyć marchewkę i plaster cytryny do dekoracji.
Krok 5 - Cytrynowy rosół z indyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 27.02.2014 09:23
bardzo dobry
Klausia 09.02.2014 12:59
kojarzy mi się z koloniami :D sama jeszcze nie robiłam, ale zrobię :)
Wacław 04.02.2014 12:31
ciekawa propozycja na rosół !
Adam/ZUB3R 29.12.2013 22:51
wygląda smacznie
Malinka 21.08.2013 19:53
Dla mnie bardzo oryginalny przepis!
Wafelek2601 08.07.2013 16:22
fajny pomysł z tą cytryną
Iwona32 16.06.2013 13:42
ciekawy przepis:)
Mati13 05.05.2013 21:03
ciekaw jestem smaku - fajnie
pestka 24.04.2013 13:22
nigdy nie jadłam takiego rosołu z cytryną
Noruas 19.03.2013 23:44
mniam, slicznie wykonana zupka, a dodatki to samo zdrowie akurat nz zime
ONY_za_kare 10.03.2013 17:38
ciekawy pomysł, fajnie podany. Ciekawy jestem smaku tej cytrynki w rosole.. musi być pycha
Łucja 08.03.2013 17:45
bardzo mi się podoba sposób podania zupy :) pycha!!
Alex_M 05.03.2013 17:49
zupę jadamy łyżką, więc możemy użyć łyżki do wyłowienia cytryny......... podaję zawsze w ten sposób i czepiaj się ile chcesz, wpływu na to nie masz :D i zazdroszczę Ci nadmiaru czasu, ja swojego nie mogę marnować na doszukiwanie się mokrego brzegu talerza......
SmacznaPyza 05.03.2013 13:53
a ja się jednak czepnę podania - nie ze złośliwości tylko po prostu tak bym nie podała. Zniechęca mnie bardzo oblany zupą brzeg talerza - ja rozumiem, że ciężko nalać zupę nie brudząc go, ale do zdjęcia powinno się to wytrzeć, podając na stół tak samo. Duży plaster cytryny też mi nie pasuje - nie zjemy go łyżką a wyławiając ręką pobrudzimy się - dekoracja powinna być w 100% jadalna
mysza75 05.03.2013 13:50
Nie jadłam, ale lubię nowości. Super pomysł :-)
pierniczkowo 05.03.2013 08:54
pięknie podany, z cytryną jeszcze nie jadłam:)
caralajna 05.03.2013 07:17
może być smaczny
Henryka2 04.03.2013 18:58
Podany rzeczywiście pięknie, co do sposobu gotowania mam zastrzeżenia, a smak z cytryną po prostu wypróbuję.
miki47 04.03.2013 18:18
pięknie ułożona marchewka pysznie
gosia1988 04.03.2013 18:02
pięknie podany, a z cytryną to jeszcze nie jadłam
marianp20 04.03.2013 17:28
nigdy takiego nie jadłem
wiola333 04.03.2013 17:25
pysznie wygląda, daję smacznie
Ania321 04.03.2013 17:05
rosół nieco inaczej, muszę wypróbować
migotka28 04.03.2013 16:56
rosołek z nutką cytrynki ciekawe połączenie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak