Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowy kurczak z ziemniakami i rozmarynem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka z kurczaka 2
cytryna 1,5
ziemniaki młode 30 dag
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz
masło 5 dag
olej 2 łyżki
rozmaryn świeży 1 łyżka
trawa cytrynowa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowy kurczak z ziemniakami i rozmarynem

Udka myjemy, osuszamy, dzielimy na pół. Skórę nacinamy kilka razy wzdłuż. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy z solą i pieprzem. Nacieramy udka i odstawiamy na chwilę. Połówkę cytryny kroimy w plasterki. 1 całą cytrynę wyciskamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dolewamy sok z cytryny i mieszamy. Smarujemy udka. Rozgrzewamy olej, obsmażamy udka z każdej strony i przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia. Obkładamy plasterkami z cytryny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy 20 min. W tym czasie myjemy ziemniaki, obieramy (można zostawić skórkę). Podsmażamy w pozostałym maśle cytrynowym, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekanym rozmarynem i dajemy do piekarnika do podpieczonych udek. Pieczemy kolejne 20-25 min. Dekorujemy rozmarynem i podajemy z dowolną sałatką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 27.03.2014 22:39
Jejciu jakie apetyczne zdjęcie i super danie
Kolorowa 27.03.2014 20:24
Podoba mi się ;)
DorotaZ 27.03.2014 19:42
Rewelacyjnie się prezentuje:)
sasanka 27.03.2014 17:57
Bardzo ładna i estetyczna prezentacja dania :)
kasienka23 27.03.2014 17:32
wygląda wspaniale! aż ślinka cieknie na sam widok :)
Wiktoria29 27.03.2014 16:45
same pyszności
romanrafal
romanrafal 27.03.2014 16:14
rewelacyjny kurczaczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak