Cytrynowy kurczak z ziemniakami i rozmarynem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z kurczaka

    2
  • cytryna

    1,5
  • ziemniaki młode

    30 dag
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

  • pieprz

  • masło

    5 dag
  • olej

    2 łyżki
  • rozmaryn świeży

    1 łyżka
  • trawa cytrynowa

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka myjemy, osuszamy, dzielimy na pół. Skórę nacinamy kilka razy wzdłuż. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy z solą i pieprzem. Nacieramy udka i odstawiamy na chwilę. Połówkę cytryny kroimy w plasterki. 1 całą cytrynę wyciskamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dolewamy sok z cytryny i mieszamy. Smarujemy udka. Rozgrzewamy olej, obsmażamy udka z każdej strony i przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia. Obkładamy plasterkami z cytryny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy 20 min. W tym czasie myjemy ziemniaki, obieramy (można zostawić skórkę). Podsmażamy w pozostałym maśle cytrynowym, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekanym rozmarynem i dajemy do piekarnika do podpieczonych udek. Pieczemy kolejne 20-25 min. Dekorujemy rozmarynem i podajemy z dowolną sałatką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iziona 27.03.2014 22:39
Jejciu jakie apetyczne zdjęcie i super danie
Kolorowa 27.03.2014 20:24
Podoba mi się ;)
DorotaZ 27.03.2014 19:42
Rewelacyjnie się prezentuje:)
sasanka 27.03.2014 17:57
Bardzo ładna i estetyczna prezentacja dania :)
kasienka23 27.03.2014 17:32
wygląda wspaniale! aż ślinka cieknie na sam widok :)
Wiktoria29 27.03.2014 16:45
same pyszności
romanrafal 27.03.2014 16:14
rewelacyjny kurczaczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat