Cytrynowy kurczak w czosnku i tymianku

Cytrynowy kurczak w czosnku i tymianku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    4 sztuki
  • sok z cytryny

    z 1,5 sztuki
  • ząbki czosnku

    6 sztuk
  • tymianek

    4 łyżeczki
  • sól morska

  • pieprz biały Prymat

  • liście laurowe

    2 sztuki
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Udka umyć i zrobić w nich po kilka nacięć. W nacięcia włożyć część (3 ząbki) pokrojonego w dość spore kawałki czosnku. Natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem, obłożyć resztą pokrojonego czosnku i polać sokiem z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny ( u mnie cała noc). Przed pieczeniem udka polać niewielką ilością oleju i włożyć do rękawa do pieczenia razem z liśćmi laurowymi. Piec przez ok godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie rozciąć rękaw i piec jeszcze ok 30 - 40 minut. Udka mają się ładnie zrumienić.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

VioletoweKucharzenie

12.05.2015 09:25
moje smaki, uwielbiam!

paulette17

12.05.2015 09:10
Pięknie wygląda. Na pewno aromatyczny i smaczny :)

Adamorek

12.05.2015 09:10
bosko wygląda tak doprawiony

ilka01

12.05.2015 07:21
wygląda bardzo apetycznie :)

Róża1

12.05.2015 00:29
ciekawy pomysł !!!!!!!!!!!!!

dollce

11.05.2015 23:17
super apetyczne danie

Iwusia

11.05.2015 22:50
bardzo apetyczny

wwwiolka

11.05.2015 22:15
Bardzo fajny przepis.

agataw1990

11.05.2015 21:32
wygląda bardzo smacznie

teresa18

11.05.2015 21:29
rewelacyjne smaczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat