Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowy Kaczy biszkopt

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajka kacze 6 szt
aromat cytrynowy
cukier kryształ 5 łyżek
mąka pszenna 6 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
olej 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól

Porada

Zamiast kaczych jaj można oczywiście użyć kurzych.

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowy Kaczy biszkopt

Obie mąki przesiać na sitku do miseczki i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ze szczyptą soli dobrze ubić mikserem (powinno być tak, że w momencie przechylenia miski piana nie powinna spaść ani się ześlizgiwać). Dodać cukier, aromat cytrynowy, ubijać, dodać żółtka, ubijać aż wszystko ładnie się ze sobą połączy. Na koniec dodać olej, chwilę ucierać i małymi porcjami dodawać mąkę wraz z proszkiem, mieszać na najmniejszych obrotach mikseru lub drewnianą łyżką.
Blaszkę wyłożyć papierem, wysmarować margaryną (wym. 36 x 25 cm), wyłożyć biszkopt i piec w 180 st. C ok 35 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 06.06.2017 11:58
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak