Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowy całusek

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Lubię wejść do kuchni i przygotować coś bez zamierzonego celu. Właśnie tak powstał mój cytrynowy całusek. Upiekłam spód, zrobiłam krem, spojrzałam na biszkopty, a potem pomyślałam, aby może zrobić galaretkę... Ciasto okazało się istnym hitem, że już nie raz przygotowywałam je na życzenie rodziny!

Składniki:

Forma o wymiarach 22 x 26 cm, biszkopt:

jajko 3 sztuki
cukier 100 gramów
mąka pszenna 60 gramów
kakao 1 łyżka

Poncz do nasączenia:

woda 100 mililitrów
cukier puder 1 łyżka
sok z cytryny 4 łyżki

Krem:

serek mascarpone 250 gramów
śmietanka 36% 330 mililitrów
cukier puder 3 łyżki
sok z cytryny 4 łyżki
skórka cytrynowa 2 łyżki

Dodatkowo:

biszkopty okrągłe 40 sztuk
dżem 20 łyżeczek
galaretka cytrynowa 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowy całusek

Galaretki przygotować według opisu z opakowania, ostudzić i wstawić do lodówki, aby lekko stężały. Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao. Masę przelać do formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Przygotować krem. Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny.  Biszkopt nasączyć uprzednio przygotowanym ponczem i równomiernie wyłożyć na niego krem. Połowę biszkoptów posmarować dżemem oraz złożyć z resztą ciastek. Złożone ciasteczka ułożyć na kremie, a całość zalać tężejącą galaretką. Ciasto schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 15.07.2018 14:16
Ciasto cudo.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak