Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cytrynowo-czosnkowy kurczak grillowany

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 szt
sól do smaku
oliwa 3 łyżki
cytryna 1 szt
czosnek 2 ząbki
ziele angielskie 4 ziarnka
tymianek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: cytrynowo-czosnkowy kurczak grillowany

Piersi z kurczaka,umyć,osuszyć,jeśli są zbyt grube,rozbić odrobinę.Do miski wlać oliwę,dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,pieprz,ziele angielskie,tymianek.
Cytrynę wyszorować,sparzyć wrzątkiem,zetrzeć skórę na tarce do miski z oliwą,dodać sok z połowy cytryny,marynatę wymieszać i włożyć do niej mięso. Przykryć szczelnie miskę i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Rozgrzać mocno patelnię grillową( chyba,że jeszcze nie schowaliście grilla na zimę...)-nie dodajemy już żadnego tłuszczu i smażyć mięso po 4 minuty z każdej strony. Posolić do smaku po usmażeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 04.11.2013 22:42
smaczy kurczak!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak