Cytrynowo śliwkowy placek z rodzynkami i lnem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Śliwki z kompotu

    9 szt.
  • jaja

    6 szt.
  • mąka tortowa

    250 gram
  • cukier puder

    100 gram
  • sól

    1 szczypta
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • aromat cytrynowy

    1 łyzka
  • rodzynki

    100 gram
  • woda

    1/2 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Rodzynki zalać wodą i odstawić na 30 min. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder i miksować na małych obrotach. Następnie dodać żółtka, sok z cytryny i ekstrakt, dalej miksując.
2. Do ciasta dodać odsączone z wody rodzynki i len. Następnie 2-ma partiami przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać szpatułką, tak aby piana (ciasto) nie opadła.
3. Formę od keksówki (można użyć do pieczenia chleba) wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Potrząsnąć formą aby ciasto wyrównało się. Na wierzch ułożyć odsączone od soku śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 40 min, do suchego patyczka. Po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem.
paulette17
W liście, w której dodaje się składniki nie ma lnu, dlatego do ciasta dodać 1 łyżkę lnu nie zmielonego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Smaczna_B 24.03.2015 16:20
wyszedł wspaniale!
wyattearp 23.03.2015 18:56
smaczne !!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Mama niejadka 23.03.2015 16:48
piękne ciasto
Wiesława1 23.03.2015 15:54
wygląda przepysznie
katerinaJ 23.03.2015 13:23
Piękne :) aż ślinka leci.
miodunka 23.03.2015 13:10
fajny przepis, ładnie wygląda
Mniam 23.03.2015 11:36
Jeszcze w taki sposób nie wykorzystywałam ziaren lnu. Ciekawy pomysł na wzbogacenie ciasta :)
kloruś 23.03.2015 11:30
wygląda bardzo smakowicie!
ania2610 23.03.2015 11:20
pięknie wyrosło
IZABELA29 23.03.2015 11:01
ciekawe ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat