Cytrynowo-orzechowy pstrąg

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    z 1
  • skórka z cytryny

    z 1
  • koncentrat pomidorowy1

    łyżka
  • natka pietruszki

  • miód

    1 łyżka
  • wino białe wytrawne

    2 łyżki
  • masło

    łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • orzechy włoskie

    0,5 szklanki siekane
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cytrynowo-orzechowy pstrąg foto
Sprawionego pstrąga myjemy dokładnie pod bieżącą wodą.
Krok 2 - Cytrynowo-orzechowy pstrąg foto
Osuszonego przekładamy na deskę, oprószamy świeżo mielonym pieprzem, solą oraz skrapiamy połową soku z cytryny. Na wierzch ścieramy skórkę z cytryny. Tak przygotowanego przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do chłodu na 1-2 godziny.
Krok 3 - Cytrynowo-orzechowy pstrąg foto
Po tym czasie rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na wierzchu układamy kilka plasterków masła. W środek ryby wkładamy mały pęczek świeżej pietruszki. Rybę pieczemy około 7 minut w 200°C.
Krok 4 - Cytrynowo-orzechowy pstrąg foto
Po tym czasie przekładamy ją na drugi bok, a na wierzch układamy orzechowy sos. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 15 minut.
Krok 5 - Cytrynowo-orzechowy pstrąg foto
Sos orzechowy: Orzechy siekamy na mniejsze części. Na talerzu umieszczamy orzechy, koncentrat, miód , sok z cytryny oraz wino. Dokładnie mieszamy.
Jadwiga/Jaga85
Tak przygotowany pstrąg idealni pasuje na Bożonarodzeniowy stół. Zamiast pietruszki można użyć do środka świeżego koperku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 23.01.2015 00:34
Dobra ryba.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat