Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowo-orzechowy pstrąg

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg 1 sztuka
sok z cytryny z 1
skórka z cytryny z 1
koncentrat pomidorowy1 łyżka
natka pietruszki
miód 1 łyżka
wino białe wytrawne 2 łyżki
masło łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
orzechy włoskie 0,5 szklanki siekane

Porada

Tak przygotowany pstrąg idealni pasuje na Bożonarodzeniowy stół. Zamiast pietruszki można użyć do środka świeżego koperku.

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowo-orzechowy pstrąg

Kroki postępowania

1
Sprawionego pstrąga myjemy dokładnie pod bieżącą wodą.
Krok 1 - Cytrynowo-orzechowy pstrąg foto
2
Osuszonego przekładamy na deskę, oprószamy świeżo mielonym pieprzem, solą oraz skrapiamy połową soku z cytryny. Na wierzch ścieramy skórkę z cytryny. Tak przygotowanego przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do chłodu na 1-2 godziny.
Krok 2 - Cytrynowo-orzechowy pstrąg foto
3
Po tym czasie rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na wierzchu układamy kilka plasterków masła. W środek ryby wkładamy mały pęczek świeżej pietruszki. Rybę pieczemy około 7 minut w 200°C.
Krok 3 - Cytrynowo-orzechowy pstrąg foto
4
Po tym czasie przekładamy ją na drugi bok, a na wierzch układamy orzechowy sos. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 15 minut.
Krok 4 - Cytrynowo-orzechowy pstrąg foto
5
Sos orzechowy: Orzechy siekamy na mniejsze części. Na talerzu umieszczamy orzechy, koncentrat, miód , sok z cytryny oraz wino. Dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Cytrynowo-orzechowy pstrąg foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 23.01.2015 00:34
Dobra ryba.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak