Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowo-miętowe muffinki z sokiem jabłkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

7-8 sztuk

mąka pszenna 150 gram
cukier 70 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
olej 50 ml
sok jabłkowy 150 ml
sok z cytryny 1 łyżka

Dodatkowo

skórka z cytryny 1 łyżka
mięta świeża siekana 10 listków

Porada

Uwielbiam te muffinki, bo są takie puszyste, mięciutkie i cudownie pachną! Smakują naprawdę rewelacyjnie.

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowo-miętowe muffinki z sokiem jabłkowym

Kroki postępowania

1
W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, olej, sok z cytryny oraz sok jabłkowy.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Krok 1 - Cytrynowo-miętowe muffinki z sokiem jabłkowym foto
2
Na samym końcu do ciasta wmieszać skórkę cytrynową i drobno posiekane listki mięty.
Krok 2 - Cytrynowo-miętowe muffinki z sokiem jabłkowym foto
3
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
Krok 3 - Cytrynowo-miętowe muffinki z sokiem jabłkowym foto
4
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia.
(Babeczki można posypać cukrem pudrem, udekorować bitą śmietaną, lukrem lub dowolną polewą.)
Krok 4 - Cytrynowo-miętowe muffinki z sokiem jabłkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 04.08.2017 09:05
Dziękuję :)
gusia1000 01.08.2017 00:58
Dobre są zawsze.
Diana Rusiłowicz 31.07.2017 21:04
Dziękuję i polecam.
Ola1984 29.07.2017 15:38
Pysznie wyglądają :)
SzczyptaChili 28.07.2017 21:56
Muszą być bardzo puszyste i orzeźwiające :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak