Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowiec z cytrynowym lukrem

3.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 gramów
cukier kryształ 3/4 szklanki
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
skórka z cytryny z 2 sztuk
sok z cytryny z 2 sztuk
mąka 2 szklanki

Lukier:

cukier puder ok. 1 szklanka
sok z cytryny 4 łyżeczki
woda 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowiec z cytrynowym lukrem

Przygotowanie ciasta:

Ucieramy masło, kiedy zrobi się już puszyste, stopniowo dodajemy cukier. Następnie po jednym całym jajku (ja przyprószam każde dodane jajko małą ilością mąki, żeby ciasto się nie zważyło), mąkę z proszkiem do pieczenia uważając, żeby nie powstały grudki i na koniec otartą skórkę i sok z cytryny.

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

Przygotowanie lukru:

Wszystkie składniki na lukier ze sobą łączymy. Następnie ostudzone ciasto polewamy obficie lukrem. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 04.07.2014 09:04
fajny przepis
plocia 14.02.2014 20:35
Już czuję ten kwasek :)
Pyszota 03.04.2013 09:34
ale cytrynowo :) super
bogusia19 03.04.2013 08:44
smaczne jedzonko
dodi 03.04.2013 08:35
super pomysł
Noruas 03.04.2013 00:55
Mniam, uwielbiam ciacho cytrynowe, sama ostatnio robiłam babkę i taki lukier to sama rozkosz.
Ania321 03.04.2013 00:07
wygląda bardzo smakowicie :)
octo 02.04.2013 23:24
dobre dobre
sanielcia 02.04.2013 23:19
Wygląda pysznie
PaniMISIOWA 02.04.2013 22:58
wspaniale musi smakować
Gary Michy 02.04.2013 22:53
chciałambym napisać to samo co lena126 :)
lena126 02.04.2013 22:41
Mmmmm.... Cytryna polana cytryną :) Uwielbiam :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak