Cytrynowe, ucierane ciasto z truskawkami.

Cytrynowe, ucierane ciasto z truskawkami.

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto wychodzi lekko wilgotne, cytrynowe i owocowe. Nieskromnie napiszę, że bardzo szybko znikało z talerza, a to oznacza, że chyba dobre było. Chcecie się przekonać? To koniecznie upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam i smacznego życzę :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • jajko

    4 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • masło lub margaryna

    25 dag
  • mąka ziemniaczana

    1 szklanka
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • truskawki świeże

    30 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie ciasta:

Krok 1 - Cytrynowe, ucierane ciasto z truskawkami. foto

Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku cały czas ucierając, dodajemy sok z cytryny (świeżo wyciśnięty) obie mąki i proszek do pieczenia, cały czas dokładnie ucieramy.

Krok 2 - Cytrynowe, ucierane ciasto z truskawkami. foto
Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i przekrawamy na pół . Foremkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, a na wierzchu układamy truskawki.
Krok 3 - Cytrynowe, ucierane ciasto z truskawkami. foto
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Gotowe studzimy.
Krok 4 - Cytrynowe, ucierane ciasto z truskawkami. foto
Ciasto kroimy, podajemy, a ja smacznego Wam życzę.
Babeczka35
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml . Blaszka o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm. Można użyć innych ulubionych sezonowych owoców.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.07.2018 23:08
Dobre ciasto.
Babeczka35 03.07.2018 06:50
Dziękuję.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat