Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
masło lub margaryna
100 g -
cukier puder
2 łyżki -
żółtko jajek
2 sztuki -
mąka
200 g -
sól
1 spora szczypta -
Masa cytrynowa:
-
cytryny
3 duże sztuki -
masło
2 łyżki -
Biszkopty
50 g -
żółtko jajek
3 sztuki -
cukier
200 g -
beza
-
białko
5 sztuk -
sól
1 szczypta -
sok z cytryny
1 łyżka -
cukier puder
100 g -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
woda zimna
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Cytrynowe tartinki z bezą
Kroki postępowania


Żółta ubijamy z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę, dolewamy roztopione masło, sok cytrynowy, skórkę cytrynową i bardzo drobno pokruszone biszkopty. Całość dokładnie mieszamy.



Do białek dodajemy szczyptę soli i łyżkę soku cytrynowego i za pomocą miksera ubijamy na sztywną pianę. Jak już jest gotowa, to stopniowo dosypujemy cukier puder, nie przerywając miksowania. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy łyżką.


Komentarze (20)
Załaduj więcej komentarzy (10)