Cytrynowe tartinki z bezą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • masło lub margaryna

    100 g
  • cukier puder

    2 łyżki
  • żółtka

    2 sztuki
  • mąka

    200 g
  • sól

    1 spora szczypta
  • Masa cytrynowa:

  • cytryny

    3 duże sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • Biszkopty

    50 g
  • żółtka

    3 sztuki
  • cukier

    200 g
  • beza

  • białka

    5 sztuk
  • sól

    1 szczypta
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • cukier puder

    100 g
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • woda zimna

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cytrynowe tartinki z bezą foto
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, sól, cukier puder, wodę i miękkie masło pokrojone w kostkę. Mieszamy i wyrabiamy dłońmi, do momentu aż ciasto będzie gładki i jednolite. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Krok 2 - Cytrynowe tartinki z bezą foto
W tym czasie zabieramy się za robienie masy. Cytryny dokładnie myjemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok (odlewamy łyżkę soku do bezy).
Żółta ubijamy z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę, dolewamy roztopione masło, sok cytrynowy, skórkę cytrynową i bardzo drobno pokruszone biszkopty. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Cytrynowe tartinki z bezą foto
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy na cztery równe części i każdą z nich wałkujemy na cienki placek. Placki przenosimy do 4 form do pieczenia tartinek i dokładnie wylepić formy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i formy wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach ok. 10-15 minut, do momentu aż ciasto nabierze złotego koloru.
Krok 4 - Cytrynowe tartinki z bezą foto
Wtedy do każdej z foremek nakładamy masę cytrynową i ponownie pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Krok 5 - Cytrynowe tartinki z bezą foto
W tym czasie zabieramy się za zrobienie bezy.
Do białek dodajemy szczyptę soli i łyżkę soku cytrynowego i za pomocą miksera ubijamy na sztywną pianę. Jak już jest gotowa, to stopniowo dosypujemy cukier puder, nie przerywając miksowania. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy łyżką.
Krok 6 - Cytrynowe tartinki z bezą foto
Bezę przenosimy na podpieczone spody z masą cytrynową, zamykamy piekarnik, od razu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i włączamy termoobieg. Pieczemy przez 15 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i w taki sposób studzimy tartinki.
Krok 7 - Cytrynowe tartinki z bezą foto
Moje ulubione ciasto cytrynowe z bezą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 18.03.2016 11:01
pyszny deser
ben-ka 08.03.2016 08:41
Chętnie bym spróbowała.
gosia56 10.11.2015 11:00
pyszny deserek
Jagódka77 23.08.2014 17:48
wyglądają super
misiek4286 01.08.2014 06:58
ciekawe :) może wypróbujemy u nas w domu ;)
kuklik 12.05.2014 12:46
pyszności takie słodkości
kuklik 06.05.2014 17:19
ależ apetyczne
Beata23 09.04.2014 09:10
coś dla mnie
Róża1 08.04.2014 14:18
ciekawy pomysł :-)
Iwusia 05.04.2014 22:28
ależ one pięknie się prezentują

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat