Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowe muffinki z kremem malinowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

MUFFINKI

białko 1 szkl
sól 1 szczypta
cukier 1/2 szkl
olej rzepakowy 1/2 szkl
mleko 1/3 szkl
sok z cytryny 1/4 szkl
skórka z cytryny 1 szt
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 1 1/2 szkl

KREM MALINOWY

maliny świeże 1 szkl musu (z ok 500 g malin)
cukier 1/3 szkl
śmietana kremowa 30% 1 szkl
galaretka malinowa 1 opakowanie
woda 1 szkl
czekolada gorzka 50 g
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowe muffinki z kremem malinowym

Kroki postępowania

1
Białka ubijać ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać stopniowo cukier. Kiedy cukier się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i cienkim strumieniem wlać mleko, olej i sok z cytryny.
Krok 1 - Cytrynowe muffinki z kremem malinowym foto
2
Dodać otartą skórkę z cytryny i przesianą mąkę ze spulchniaczami. Delikatnie wymieszać, najlepiej za pomocą łopatki lub na najniższych obrotach miksera. Masą napełniać papilotki do muffinek włożone do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 25 min.
Krok 2 - Cytrynowe muffinki z kremem malinowym foto
3
Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić. Całe maliny przełożyć do garnka razem z cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Gorące przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Musu powinna być 1 szklanka. Połączyć z galaretką i odlać od tego 1/4 szklanki, którą wylałam do pojemnika z równym dnem.
Krok 3 - Cytrynowe muffinki z kremem malinowym foto
4
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i cały czas miksując wlać wystudzoną galaretkę z malinami. Bardzo gęsty krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy i wyciskać na wystudzone muffinki. Posypać płatkami czekoladowymi i przyozdobić serduszkami.
Krok 4 - Cytrynowe muffinki z kremem malinowym foto
5
Dekoracje z czekolady. Z odłożonej galaretki wyciąć małe serduszka za pomocą wykrawaczki, a czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego z małą okrągłą końcówką i rozsmarować na jednej stronie serduszka. Przykleić wykałaczkę i odstawić, aż czekolada stężeje. Odwrócić galaretki i wycisnąć czekoladę wokół serca, tak żeby konstrukcja czekoladowego serca opierała się na wykałaczce.
Krok 5 - Cytrynowe muffinki z kremem malinowym foto
6
Serduszka pozostawić do stężenia, po czym delikatnie ściągnąć z papieru do pieczenia. Serduszka wbić w środek muffinki.
Krok 6 - Cytrynowe muffinki z kremem malinowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 23.05.2017 17:36
wyglądają pysznie
magduś83 22.05.2017 20:01
Prezentują się przepysznie :)
Ola1young 17.05.2017 16:28
poprosze o jedną babeczkę ;)
sezamek 16.05.2017 21:02
pięknie wyglądają :)
gosia56 15.05.2017 09:23
arcydzieło piękne ;)
Bożena Matuszczyk 15.05.2017 08:57
Śliczne i na pewno bardzo smaczne;)
Diana Rusiłowicz 15.05.2017 00:59
Rewelacyjnie wyglądają!
halina17 14.05.2017 23:56
ładne : )
jagoda5913 14.05.2017 22:16
ładnie wyglądają
jan_mag 14.05.2017 21:25
Ale piękne
Edita 14.05.2017 20:29
ale slodko
benka 14.05.2017 18:30
Muffinki z efektem wow.
cukiereczek 14.05.2017 18:02
jaki boski kolor
Bernadeta1 14.05.2017 17:49
pysznie się prezentują
Janina 14.05.2017 16:48
Wspaniałe smaki;))
Wiesława1 14.05.2017 16:26
Wyglądają prześlicznie
Barbara13 14.05.2017 15:34
rewelacyjne i cudnie się prezentują
mirosława4 14.05.2017 14:57
pięknie się prezentują
olkaaa 14.05.2017 12:53
pięknie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak