Cytrynowe babeczki pełne róż

APM

Cytrynowe babeczki pełne róż

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • cytryna

    1 sztuka (sok i skórka )
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczka
  • masło

    100 gram
  • jajko

    3 sztuka
  • cukier

    0,5 szklanka
  • mascarpone

    120 gram
  • sok z cytryny

    1 łyżk
  • cukier puder

    do smaku
  • masa marcepanowa

    100 gram
  • barwnik czerwony spożywczy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka zmiksować z cukrem, następnie dodać roztopione i ostudzone masło, sok i skórkę z cytryny, cukier, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto nakładać do papilotek i piec w 180' do suchego patyczka ok. 25-30 minut.

Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, odstawić do lodówki.



Masę marcepanową "kolorujemy" barwnikiem. Formujemy z niej sporo niewielkich kulek.

Każdą kulkę spłaszczamy i kroimy na pół.

Układamy obok siebie "płatki" najlepiej po 7 sztuk ( niech lekko na siebie nachodzą ) i rolujemy je tworząc różyczki.

Ostudzone babeczki dekorujemy kremem, a na środku kładziemy kilka różyczek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malgorzata549 22.06.2015 16:46
pyszności :)
Joannasz3190 23.04.2014 11:03
Małe dzieła sztuki :)
marcia7 22.04.2014 16:23
piękne, aż żal zjadać
Katarzyna156 17.04.2014 15:05
zjadłoby się, mniam :)
monika141 16.04.2014 19:37
wyglądają prześlicznie
usmiech 14.04.2014 10:51
ładnie wyglądają
jasiek 13.04.2014 18:11
pięknie ozdobione
Smaczna_B 07.04.2014 17:16
cudowne , bajeczne , zabieram!
Basia03 06.04.2014 09:31
Mam ochotę je wypróbować.
Agata B 04.03.2014 22:59
mmm piękne!!! :)))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat