Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowa karpatka

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 150 g
mąka 250 g
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mleko 800 ml
margaryna 150 g
budyń cytrynowy 2 sztuki
cukier 1/3 szklanki
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowa karpatka

Kroki postępowania

1
600 ml mleka i cukier zagotować. Do 200 ml mleka dodać budynie i dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony budyń i mieszać, aż zgęstnieje. Gotowy pozostawić do przestygnięcia. Margarynę zmiksować, dodając po łyżce budyniu a następnie wstawić do lodówki.
Krok 1 - Cytrynowa karpatka foto
2
W garnku zagotować szklankę wody, dodać margarynę i rozpuścić. Dodać mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodziło od garnka. Pozostawić do przestygnięcia. Do zimnego ciasta dodać jajka oraz proszek do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę.
Krok 2 - Cytrynowa karpatka foto
3
Ciasto podzielić na pół a następnie wyłożyć na blachę ok 40x25cm . Piec w temp. 200'C ok 25 min.
Krok 3 - Cytrynowa karpatka foto
4
Wystudzone płaty ciasta przekładamy przygotowanym kremem cytrynowym.
Krok 4 - Cytrynowa karpatka foto
5
Posypujemy cukrem pudrem i pozostawiamy w lodówce ok 2h. Smacznego !!
Krok 5 - Cytrynowa karpatka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marzena1976
Marzena1976 09.04.2014 08:37
u mnie nie wychodziło.
czekoladka_m 21.10.2013 19:28
pysznie wyszła:)
Agnieszka-87-25 09.09.2013 07:50
super Ci wyszła
Natalia/tubisiek 01.06.2013 08:06
jak pięknie wyrosła!!
Katarzyna/kate1980 01.09.2012 23:05
bardzo fajny przepis
RenataZ-et 01.09.2012 08:19
Super
IlonaAlbertos 31.08.2012 23:12
Apetyczna :)
angelika14 28.08.2012 09:45
super przepis, choć muszę przyznać, że z budyniem cytrynowym karpatki nigdy nie robiłam
angelika14 28.08.2012 09:45
super przepis, choć muszę przyznać, że z budyniem cytrynowym karpatki nigdy nie robiłam
adelajda 26.08.2012 13:40
Muszę przyznać że nie lubię piec, ale to wypróbuję !
mufinka79 25.08.2012 21:04
Pysznie :)
caralajna 24.08.2012 08:37
wyszła wspaniale, prawdziwe Karpaty :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak