Cytrynek z bezą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • jajko

    3 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • mąka pszenna

    1/2 szkl
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • skórka z cytryny

    1 łyżka

KREM CYTRYNOWY

  • jajko

    2 szt
  • żółtko jajek

    2 szt
  • cukier

    1 szkl
  • masło

    75 g
  • sok z cytryny

    3/4 szkl
  • skórka z cytryny

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • śmietana 30%

    200 g
  • serek mascarpone

    250 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka

BEZA

  • białko

    2 szt
  • cukier

    1/2 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cytrynek z bezą foto
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić. Kiedy białka zaczną sztywnieć ustawić obroty miksera na najwyższych obrotach i porcjami, łyżka po łyżce wsypywać cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wsypać do masy. Łopatką delikatnie wmieszać, dodając skórkę z cytryny.
Krok 2 - Cytrynek z bezą foto
Wlać do tortownicy o średnicy 25cm z papierem na dnie. Nie smarować brzegów formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30min. Po tym czasie wyciągnąć biszkopt z piekarnika i upuścić formę z ciastem na podłogę z wysokości 50cm. Wystudzić w foremce.
Krok 3 - Cytrynek z bezą foto
Biszkopt przekroić na pół.
Krok 4 - Cytrynek z bezą foto
BEZA: Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 25cm (odrysowałam wcześniej od formy). Białka ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać po łyżce cukier. Powinien się całkowicie rozpuścić. Zmniejszyć obroty i dodać sok z cytryny, i mąkę ziemniaczaną. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciskać na przygotowany wcześniej papier stożki jeden przy drugim. Nie wypełniając całego koła, gdyż beza trochę urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C i po 5min zmniejszyć temperaturę do 120*C. Suszyć przez 1godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc.
Krok 5 - Cytrynek z bezą foto
KREM: żółtka i jajka roztrzepać z cukrem w garnuszku i wstawić na mały ogień. Dodać sok i skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i masło. Wszystko podgrzewać, aż uzyskamy gęsty krem. Nie zagotowywać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić z mascarpone i dodawać porcjami krem cytrynowy. Wlać cienkim strumykiem rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Jeżeli krem będzie gęsty można z żelatyny zrezygnować.
Krok 6 - Cytrynek z bezą foto
Krem podzielić na pół i przełożyć nim biszkopt.
Krok 7 - Cytrynek z bezą foto
Na wierzchu delikatnie umieścić bezę. Odstawić w chłodne miejsce. Smacznego!
Mniam
Biszkopt przełożony delikatnym cytrynowym kremem. Jest lekko kwaśny, przez co nabiera szczególnego charakteru. Całość wieńczy słodka korona bezowa.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Izabela28 04.05.2015 13:28
aż ślinka leci na coś takiego;)
Malgorzata549 20.04.2015 16:37
pyszności :)
Alex_M 16.02.2015 17:25
wspaniałe ciacho :)
Klausia 07.02.2015 20:33
wygląda niezwykle :)
VioletoweKucharzenie 02.02.2015 08:51
Sylwia wpraszam się na takie ciacho:-)
Seba 02.02.2015 07:26
wygląda bosko
caralajna 01.02.2015 20:30
świetny tort :)
Janina 01.02.2015 16:11
Pyszności;)
Justi2401 01.02.2015 15:32
Prześliczny! :)
Grazyna0211 01.02.2015 14:58
cudne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat