Cytrusowy syrop z kwiatów czarnego bzu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bez czarny kwiatostan

    50 szt
  • woda

    2 litry
  • cukier

    1 kg
  • cytryna

    2 szt
  • pomarańcza

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Z kwiatów bzu odcinam łodygi. Kwiaty przekładam do dużego garnka. Do osobnego garnka wlewam wodę, wsypuję cukier oraz dodaję pokrojone w plasterki cytrusy. Całość gotuję około 5 minut. Gorącym syropem (razem z cytrusami) zalewam kwiaty bzu. Mieszam i studzę. Garnek przykrywam ściereczką i odstawiam na 36 godzin w chłodne miejsce.
2. Po tym czasie syrop przecedzam przez gazę lub gęste sitko. Syrop przelewam do słoiczków. Słoiczki zakręcam i pasteryzuję 15 minut.
Katarzyna59
Kwiaty czarnego bzu mają wiele właściwości leczniczych. To przede wszystkim doskonały lek na przeziębienie. Kwiaty czarnego bzu działają napotnie i antywirusowo, chronią drogi oddechowe i wzmacniają naszą odporność. Syrop z tych kwiatów to prawdziwy

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka17 06.12.2017 15:40
Kolor obłędny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat