Cyrtynowe babeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szkl.
  • cukier

    0,5 szkl.
  • jajko

    3 szt.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

  • sól

  • cytryna

    1 szt.
  • cukier puder

  • jogurt naturalny

    1 małe opakowanie
  • oliwa

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cytrynę wyszorować, osuszyć. Starkować skórkę jak najcieniej. Najlepiej tak, aby na obranej cytrynie została biała skórka. Wycisnąć sok, z którego później należy zrobić lukier.
Cukier waniliowy, cukier i szczyptę soli utrzeć z jajkami. Dodać jogurt i olej. Na koniec wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Wyłożyć do foremek i piec w temperaturze 185 stopni przez około 20 minut.
Sok z cytryny dokładnie wymieszać z cukrem pudrem (cukru dać "na oko") i posmarować ostudzone babeczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aannkaa82 07.02.2014 17:12
Pyszne babeczki
czekoladka_m 30.09.2013 14:47
Ale smaczniutkie:)
gosia1988 26.07.2013 08:24
smakowicie wyglądają
Kasia36 08.07.2013 22:39
Pyszne słodkości
Piter 31 19.06.2013 08:17
Lubię takie babeczki.
monika1968 01.06.2012 22:22
Super
Agata B 14.05.2012 19:43
mmm pycha:)))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat