Cynamonowy tort jabłkowy z bezami

Cynamonowy tort jabłkowy z bezami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    6 sztuka
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 1/2 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 1/2 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    2 łyżeczka
  • ocet

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta

Warstwa jabłkowa

  • jabłka

    1 1/2 kilogram
  • woda

    3/4 szklanka
  • galaretka cytrynowa

    2 opakowanie

Krem:

  • śmietana 30%

    650 mililitr
  • serek mascarpone

    250 gram
  • cukier puder

    5 łyżka
  • ekstrakt waniliowy

    2 łyżeczka
  • fix do śmietany

    2 opakowanie

Poncz

  • sok jabłkowy

    250 mililitr

Dodatkowo

  • bezy

    100 gram
  • jabłka suszone

    50 gram
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki z cynamonem i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Warstwa jabłkowa: Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć do rondla, podlać wodą i prażyć na wolnym gazie do czasu, aż jabłka zmiękną, ale zachowają swój kształt. Wsypać suchą galaretkę i wymieszać. Całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Krem: Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, w trakcie ubijania dodać śmietan fix. Do ubitej śmietany dodać ekstrakt oraz mascarpone, zmiksować do połączenia się składników.
Pierwszy blat nasączyć sokiem jabłkowym, położyć warstwę jabłek, 1/3 kremu i przykryć kolejnym blatem. Blat nasączyć sokiem, ułożyć warstwę jabłek oraz połowę pozostałego kremu. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Wierzch i boki wysmarować kremem, udekorować bezami oraz plastrami suszonego jabłka. Posypać cynamonem. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

01.10.2017 10:43
Dziękuję :) Pyszny był :)

cukiereczek

30.09.2017 11:51
ale cudowne

Ola1984

30.09.2017 10:11
Dziękuję :) I zachęcam do skorzystania z przepisu :)

Ola1984

30.09.2017 10:02
Dziękuję :) Polecam :)

jejkuchnia

30.09.2017 08:16
Przepiękny!

Jagódka17

29.09.2017 20:13
Jak juz wcześniej pisałam jest piękny... :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat