Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowy tort jabłkowy z bezami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 sztuka
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 1/2 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanka
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczka
cynamon Prymat 2 łyżeczka
ocet 1 łyżka
sól 1 szczypta

Warstwa jabłkowa

jabłka 1 1/2 kilogram
woda 3/4 szklanka
galaretka cytrynowa 2 opakowanie

Krem:

śmietana 30% 650 mililitr
serek mascarpone 250 gram
cukier puder 5 łyżka
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczka
fix do śmietany 2 opakowanie

Poncz

sok jabłkowy 250 mililitr

Dodatkowo

bezy 100 gram
jabłka suszone 50 gram
cynamon Prymat 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowy tort jabłkowy z bezami

Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki z cynamonem i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Warstwa jabłkowa: Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć do rondla, podlać wodą i prażyć na wolnym gazie do czasu, aż jabłka zmiękną, ale zachowają swój kształt. Wsypać suchą galaretkę i wymieszać. Całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Krem: Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, w trakcie ubijania dodać śmietan fix. Do ubitej śmietany dodać ekstrakt oraz mascarpone, zmiksować do połączenia się składników.
Pierwszy blat nasączyć sokiem jabłkowym, położyć warstwę jabłek, 1/3 kremu i przykryć kolejnym blatem. Blat nasączyć sokiem, ułożyć warstwę jabłek oraz połowę pozostałego kremu. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Wierzch i boki wysmarować kremem, udekorować bezami oraz plastrami suszonego jabłka. Posypać cynamonem. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 01.10.2017 10:43
Dziękuję :) Pyszny był :)
cukiereczek 30.09.2017 11:51
ale cudowne
Ola1984 30.09.2017 10:11
Dziękuję :) I zachęcam do skorzystania z przepisu :)
Ola1984 30.09.2017 10:02
Dziękuję :) Polecam :)
jejkuchnia 30.09.2017 08:16
Przepiękny!
Jagódka17
Jagódka17 29.09.2017 20:13
Jak juz wcześniej pisałam jest piękny... :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak