Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowy tort bezowy z orzechami

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

beza

białko 6 szt
cukier puder 250 g
cynamon Prymat 1 łyżka
orzechy włoskie 1 szklanka

masa

śmietanka kremowa 500 ml
serek mascarpone 250 g
cukier puder 2 łyżeczki
laska wanilii 1 szt

dodatkowo

powidła śliwkowe 1 słoik

Porada

* Laskę wanilii, która została nam po wydrążeniu z niej ziarenek możemy włożyć do małego słoiczka z cukrem. . Będziecie mieli prawdziwy cukier waniliowy. ** Do masy śmietankowej zamiast wanilii możemy dodać cynamon. Tort będzie jeszcze bardziej cyna

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowy tort bezowy z orzechami

Kroki postępowania

1
bezy:
Rozdzielamy białka od żółtek iw suchej misce miksera powoli (u mnie na tzw. 2 biegu) ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Powoli dodajemy po jednej łyżce cukier puder. Kolejna łyżkę dodajemy dopiero wtedy kiedy poprzednia jest już dobrze rozmieszana. Na końcu dodajemy solidną, kopiastą łyżkę cynamonu.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy 3 okręgi równej wielkości i nakładamy taką sama ilość masy bezowej. Nie polecam piec bez na macie silikonowej. Beza wychodzi mało krucha a bardzo klejąca. Zdecydowanie lepsza wychodzi na zwykłam papierze do pieczenia nałożonym na blachę.
Krok 1 - Cynamonowy tort bezowy z orzechami foto
2
Orzechy łupiemy i dość drobno siekamy. Bezy posypujemy orzechami.
Krok 2 - Cynamonowy tort bezowy z orzechami foto
3
Bezy pieczemy przez godzinę w 140 stopniach C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach aż do całkowitego wystudzenia.
Blaty najlepiej jest upiec dzień wcześniej i zostawić w piekarniku do dnia następnego.

Krok 3 - Cynamonowy tort bezowy z orzechami foto
4
krem:
Kremówkę ubijamy powoli z ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii* do uzyskania lekkich pagórków. Powoli, stopniowo dodajmy cukier puder a gdy ten się całkowicie połączy z śmietanką dodajemy po łyżce mascarpone cały czas mieszając aż krem uzyska jednolitą konsystencję.** Uważamy żeby nie ubić zbyt mocno bo zamiast masy uzyskamy słodkie masło.

Krok 4 - Cynamonowy tort bezowy z orzechami foto
5
Wybieramy najładniejszą bezę na wierzch a na dwóch pozostałych rozsmarowujemy gęste powidła. Jeśli te którymi dysponujemy nie są dość gęste aby nie spływać z tortu wystarczy podgrzewać je na minimalnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Powidła powinny być zimne dlatego warto sprawdzić je podczas pieczenia bez. Jeśli będą wymagały zredukowania, ze spokojem wystygną i stężeją do następnego dnia.
Krok 5 - Cynamonowy tort bezowy z orzechami foto
6
Składamy tort w kolejności: beza z powidłami – krem śmietankowy – bez z powidłami – krem śmietankowy – beza bez powideł.
Krok 6 - Cynamonowy tort bezowy z orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 24.07.2016 21:03
absolutnie obłedny
Ola1984 18.08.2015 18:00
Uwielbiam bezę pod każdą postacią :) Piękne zdjęcia.
Mniam 18.08.2015 11:26
Coś pysznego :) U mnie się już wysuszyły bezy i będzie torcik ;)
Iwusia 17.08.2015 22:25
wygląda wspaniale
Renataj 17.08.2015 21:40
Chętnie bym spróbowała, wygląda obłędnie:)
IKrakowianka 17.08.2015 21:34
wygląda idealnie
Wiktoria29 17.08.2015 20:41
boski......
Janina 17.08.2015 20:40
Wspaniały;')
adelajda 17.08.2015 17:55
Bez cynamonu po proszę :)
Justi2401 17.08.2015 17:22
Jaki piękny!
Jadwiga/Jaga85 17.08.2015 17:15
REWELACJA!!!
tytka 17.08.2015 16:34
świetnie wygląda!
mirosława4 17.08.2015 15:38
apetyczny !
dollce 17.08.2015 15:00
wygląda smakowicie ;)
Kolorowa 17.08.2015 14:36
Ale super wygląda i pewnie smakuje niesamowicie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak