Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowy chlebek z bakaliami

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
mąka razowa 1,5 szklanki
woda letnia 1,5 szklanki
oliwa 3 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
sól 1/3 łyżeczki
drożdże 5 dag
owoce suszone 20 dag
orzechy włoskie 10 dag

Porada

Domowa piekarnia” nie ma sobie równej! Chlebek wyszedł bardzo pyszny. Dzięki owocom jest słodki i doskonale nadaje się po prostu do kawy. Posmarowany masłem rozpływa się w ustach!

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowy chlebek z bakaliami

Kroki postępowania

1
Połowę wody delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do niej drożdże, cukier oraz tyle mąki pszennej by rozczyn miał konsystencje śmietany. Gotowy , dobrze wymieszamy pozostawiamy do podrośnięcia.
Krok 1 - Cynamonowy chlebek z bakaliami foto
2
W oddzielonym naczyniu mieszamy ze sobą mąkę pszenna, razową, cynamon i sól.
Krok 2 - Cynamonowy chlebek z bakaliami foto
3
Bakalie kroimy na paski, orzechy delikatnie siekamy.
Pozostałą wodę także delikatnie podgrzewamy.
Krok 3 - Cynamonowy chlebek z bakaliami foto
4
Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do niego wymieszane sypkie składniki. Zagniatamy ciasto, dodajemy pozostałą wodę oraz oliwę. Zagniatamy całość około 15 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane pozostawiamy do podrośnięcia.
Krok 4 - Cynamonowy chlebek z bakaliami foto
5
Do wyrośniętego ciasta dodajemy przygotowane bakalie (morele, daktyle, rodzynki, orzechy, śliwki)
Krok 5 - Cynamonowy chlebek z bakaliami foto
6
Ponownie zagniatamy ciasto do połączenia składników.
Krok 6 - Cynamonowy chlebek z bakaliami foto
7
Ciasto jeszcze raz pozostawiamy do podrośnięcia. Tym razem już z bakaliami
Krok 7 - Cynamonowy chlebek z bakaliami foto
8
Wyrośnięte wykładamy na przygotowaną formę. Pozostawiamy chwile by delikatnie wyrosło i pieczemy około godziny w 180˚C.
Krok 8 - Cynamonowy chlebek z bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 22.05.2014 15:46
wygląda smakowicie :)
olkaaa 08.04.2014 07:27
wygląda kusząco
Kolorowa 30.03.2014 19:27
Podobają mi się składniki ;)
anemon 30.03.2014 18:28
Uwielbiam drożdżowe wypieki z domowej piekarni, a Twój chleb wygląda fantastycznie.
gusia1000 30.03.2014 13:52
Musi być dobry.
IZABELA29 30.03.2014 08:15
fantastycznie wygląda
caralajna 30.03.2014 07:35
bardzo apetyczny i aromatyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak