Cynamonowy chlebek z bakaliami

Cynamonowy chlebek z bakaliami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,5 szklanki
  • mąka razowa

    1,5 szklanki
  • woda letnia

    1,5 szklanki
  • oliwa

    3 łyżki
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1/3 łyżeczki
  • drożdże

    5 dag
  • owoce suszone

    20 dag
  • orzechy włoskie

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cynamonowy chlebek z bakaliami foto
Połowę wody delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do niej drożdże, cukier oraz tyle mąki pszennej by rozczyn miał konsystencje śmietany. Gotowy , dobrze wymieszamy pozostawiamy do podrośnięcia.
Krok 2 - Cynamonowy chlebek z bakaliami foto
W oddzielonym naczyniu mieszamy ze sobą mąkę pszenna, razową, cynamon i sól.
Krok 3 - Cynamonowy chlebek z bakaliami foto
Bakalie kroimy na paski, orzechy delikatnie siekamy.
Pozostałą wodę także delikatnie podgrzewamy.
Krok 4 - Cynamonowy chlebek z bakaliami foto
Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do niego wymieszane sypkie składniki. Zagniatamy ciasto, dodajemy pozostałą wodę oraz oliwę. Zagniatamy całość około 15 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane pozostawiamy do podrośnięcia.
Krok 5 - Cynamonowy chlebek z bakaliami foto
Do wyrośniętego ciasta dodajemy przygotowane bakalie (morele, daktyle, rodzynki, orzechy, śliwki)
Krok 6 - Cynamonowy chlebek z bakaliami foto
Ponownie zagniatamy ciasto do połączenia składników.
Krok 7 - Cynamonowy chlebek z bakaliami foto
Ciasto jeszcze raz pozostawiamy do podrośnięcia. Tym razem już z bakaliami
Krok 8 - Cynamonowy chlebek z bakaliami foto
Wyrośnięte wykładamy na przygotowaną formę. Pozostawiamy chwile by delikatnie wyrosło i pieczemy około godziny w 180˚C.
Jadwiga/Jaga85
Domowa piekarnia” nie ma sobie równej! Chlebek wyszedł bardzo pyszny. Dzięki owocom jest słodki i doskonale nadaje się po prostu do kawy. Posmarowany masłem rozpływa się w ustach!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

22.05.2014 15:46
wygląda smakowicie :)

olkaaa

08.04.2014 07:27
wygląda kusząco

Kolorowa

30.03.2014 19:27
Podobają mi się składniki ;)

anemon

30.03.2014 18:28
Uwielbiam drożdżowe wypieki z domowej piekarni, a Twój chleb wygląda fantastycznie.

gusia1000

30.03.2014 13:52
Musi być dobry.

IZABELA29

30.03.2014 08:15
fantastycznie wygląda

caralajna

30.03.2014 07:35
bardzo apetyczny i aromatyczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat