Cynamonowy chlebek do odrywania

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Miękki, puszysty i pyszny chlebek drożdżowy, którego maślano-cynamonowy zapach wypełnia całą kuchnię podczas pieczenia. Wspaniale smakuje z kubkiem mleka lub kakao.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • drożdże świeże

    25 gramów
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka tortowa

    3 szklanki
  • mleko

    0.5 szklanki
  • woda

    50 mililitrów
  • jajo

    1 sztuka
  • masło 82%

    50 gramów
  • sól

    1 łyżeczka

Nadzienie:

  • masło 82%

    50 gramów
  • cukier

    0.75 szklanki
  • cynamon

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie ciasta:

Krok 1 - Cynamonowy chlebek do odrywania foto

Masło rozpuścić i wystudzić. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru oraz trzy łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić rozczyn przykryty ściereczką w ciepłe miejsce, na ok. 15 minut.

Krok 2 - Cynamonowy chlebek do odrywania foto
Po tym czasie dodać do rozczynu pozostałe składniki ciasta, wymieszać i wyrobić w misce tworząc kulę.
Krok 3 - Cynamonowy chlebek do odrywania foto
Zostawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na ok. 60-90 minut, do podwojenia objętości.

Formowanie chlebka:

Krok 1 - Cynamonowy chlebek do odrywania foto
Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy, wyrobić podsypując mąką i rozwałkować na kształt przypominający prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm. Posmarować ciasto roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Krok 2 - Cynamonowy chlebek do odrywania foto
Pokroić ciasto na 5 podłużnych pasów.
Krok 3 - Cynamonowy chlebek do odrywania foto
Nakładać kolejno jeden pas na drugi.
Krok 4 - Cynamonowy chlebek do odrywania foto
Uzyskany prostokąt pokroić na kwadraty o boku zbliżonym do szerokości keksówki (użyłam keksówki o wymiarach dna 8x27 cm).
Krok 5 - Cynamonowy chlebek do odrywania foto
Ułożyć kwadraty pionowo w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc „harmonijkę”, przykryć całość ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.
Krok 6 - Cynamonowy chlebek do odrywania foto
Umieścić ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i piec ok. 35 minut, do zrumienienia wierzchu chlebka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 15.01.2019 00:04
Już słyszałam o tym chlebki wiele razy, ale sama go jeszcze nie robiłam, muszę to nadrobić.
Basiliana 15.01.2019 20:56
Polecam, jest pyszny i pięknie pachnie cynamonem:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat