Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Cynamonowy chlebek do odrywania

4.8
(48)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.
Miękki, puszysty i pyszny chlebek drożdżowy, którego maślano-cynamonowy zapach wypełnia całą kuchnię podczas pieczenia. Wspaniale smakuje z kubkiem mleka lub kakao.

Składniki:

Ciasto:

drożdże świeże
25 gramów
cukier
2 łyżki
mąka tortowa
3 szklanki
mleko
0.5 szklanki
woda
50 mililitrów
jajko
1 sztuka
masło 82%
50 gramów
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Nadzienie:

masło 82%
50 gramów
cukier
0.75 szklanki
cynamon
1 łyżka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowy chlebek do odrywania

Wykonanie ciasta:

1

Masło rozpuścić i wystudzić. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru oraz trzy łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić rozczyn przykryty ściereczką w ciepłe miejsce, na ok. 15 minut.

Krok 1 - Cynamonowy chlebek do odrywania foto
2
Po tym czasie dodać do rozczynu pozostałe składniki ciasta, wymieszać i wyrobić w misce tworząc kulę.
Krok 2 - Cynamonowy chlebek do odrywania foto
3
Zostawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na ok. 60-90 minut, do podwojenia objętości.
Krok 3 - Cynamonowy chlebek do odrywania foto

Formowanie chlebka:

1
Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy, wyrobić podsypując mąką i rozwałkować na kształt przypominający prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm. Posmarować ciasto roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Krok 1 - Cynamonowy chlebek do odrywania foto
2
Pokroić ciasto na 5 podłużnych pasów.
Krok 2 - Cynamonowy chlebek do odrywania foto
3
Nakładać kolejno jeden pas na drugi.
Krok 3 - Cynamonowy chlebek do odrywania foto
4
Uzyskany prostokąt pokroić na kwadraty o boku zbliżonym do szerokości keksówki (użyłam keksówki o wymiarach dna 8x27 cm).
Krok 4 - Cynamonowy chlebek do odrywania foto
5
Ułożyć kwadraty pionowo w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc „harmonijkę”, przykryć całość ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.
Krok 5 - Cynamonowy chlebek do odrywania foto
6
Umieścić ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i piec ok. 35 minut, do zrumienienia wierzchu chlebka.
Krok 6 - Cynamonowy chlebek do odrywania foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 15.01.2019 00:04
Już słyszałam o tym chlebki wiele razy, ale sama go jeszcze nie robiłam, muszę to nadrobić.
Basiliana 15.01.2019 20:56
Polecam, jest pyszny i pięknie pachnie cynamonem:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak