Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowy biszkopt z kremem z mascarpone

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
cukier puder 3 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
powidła śliwkowe 1 słoik
śmietana 30% 500 gram
serek mascarpone 250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowy biszkopt z kremem z mascarpone

Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąki przesiewamy z cynamonem i mieszany delikatnie z masą jajeczną. Wylewamy na tortownicę i pieczemy o 40 min w temp. 170ºC. Studzimy w uchylonym piekarniku i zimne przekrawamy na na 2-3 blaty. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, a pod koniec dodajemy cukier puder. Chwilę ubijamy i dokładamy mascarpone. Delikatnie mieszamy, tylko do połączenia składników. Blaty ciasta smarujemy wiśniową konfiturą i następnie kremem. Składamy i całe ciasto dekorujemy kremem i biszkoptowo - cynamonowymi okruszkami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak