Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowo-miodowe racuchy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
cukier 2 łyżki
miód 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 0,5 łyżeczki
sól szczypta
jabłka 2 sztuki
jajko 1 sztuka
mleko 250 ml
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowo-miodowe racuchy

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier i żółtko. Podgrzać 100 ml mleka i rozpuścić w nim miód. Wymieszać z resztą mleka i wlać do miski z produktami sypkimi.
Krok 1 - Cynamonowo-miodowe racuchy foto
2
Wymieszać mikserem. Gdy masa będzie jednolita dodać cynamon i przemieszać. Wkładamy na 10 minut do lodówki. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli.
Krok 2 - Cynamonowo-miodowe racuchy foto
3
Jabłka obrać (ja zawsze obieram niedokładnie, troszkę skórki zostawiam) i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do masy dodać jabłka i wymieszać łyżką, następnie dodać pianę i ponownie delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Cynamonowo-miodowe racuchy foto
4
Smażymy małe racuszki z obu stron na rozgrzanym oleju.
Krok 4 - Cynamonowo-miodowe racuchy foto
5
Przed podaniem możemy wyłożyć wszystkie na jeden talerz lub naczynie żaroodporne i trzymać w piekarniku podgrzanym do ok. 50 stopni. Będą ciepłe przed podaniem.
Krok 5 - Cynamonowo-miodowe racuchy foto
6
Podawać posypane cukrem pudrem.
Krok 6 - Cynamonowo-miodowe racuchy foto
7
Smacznego!
Krok 7 - Cynamonowo-miodowe racuchy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 03.06.2013 09:50
wygląda apetycznie
rosik93 02.02.2013 14:30
Racuchy? Uwielbiam pod każdą postacią
gosia56 02.02.2013 14:10
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak