Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowo-paprykowa pierś z sosem miętowo-pietruszkowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marynata sucha

Papryka ostra mielona Prymat 1/3 łyżeczki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 3/4 łyżeczki

Lista składników

pierś z kurczaka 450 g
olej do smażenia
jagody goji ok. 20 sztuk

sos

natka pietruszki 1 szklanka
mięta liście 1 spora garść
sok z cytryny 1 łyżeczka
ząbki czosnku 4 sztuki
miód płynny prawdziwy ok. 50 ml
sól 1/3 -1/2 łużeczki
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowo-paprykowa pierś z sosem miętowo-pietruszkowym

Kroki postępowania

1
Piersi kroimy na pół.
Do głębokiej miski wsypujemy obie papryki i cynamon , mieszamy i w tej suchej marynacie obtaczamy kawałki mięsa.
Miskę zakrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 1 - Cynamonowo-paprykowa pierś z sosem miętowo-pietruszkowym foto
2
Po minimum 3 godzinach smażymy miso na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Wystarczy kilka minut z każdej strony.
Mięso wykładamy do odpoczęcia na papierowe serwetki i przykrywamy folią.
Jagody goji moczymy w gorącej wodzie i przekładamy na sitko.
Krok 2 - Cynamonowo-paprykowa pierś z sosem miętowo-pietruszkowym foto
3
Opłukaną i osuszoną natkę pietruszki i miętę , blendujemy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem , sokiem z cytryny , miodem , solą i pieprzem.
Powstałym sosem polewamy piersi kurczaka i posypujemy jagodami goji.
Piersi i sos doskonale smakują z młodymi ziemniaczkami.
Smacznego.
Krok 3 - Cynamonowo-paprykowa pierś z sosem miętowo-pietruszkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 24.07.2016 20:49
ciekawy przepis
smerfetka79 22.07.2016 16:31
Ileż tu smaków:)!
benka 20.07.2016 18:59
Ciekawy przepis.
Wacław 20.07.2016 12:13
doskonałe mięsko :-)
RenataZ-et 20.07.2016 11:35
bardzo fajny pomysł
Krzysztof15 20.07.2016 06:54
bardzo smaczna
wwwiolka 19.07.2016 23:26
Bardzo fajny przepis.
norweska20 19.07.2016 22:33
brzmi ciekawie ....intrygujące :)
Beatris 19.07.2016 21:11
Ooo, nietypowe połączenie, a ja takie uwielbiam :) Z chęcią zjadłabym tak przygotowane mięsko :)
bertpvd 19.07.2016 21:08
super pomysł na kurczaka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak