Cynamonowo-imbirowe muffinki ze śliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki płaskie
  • cynamon

    1,5 łyżeczki
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • miód

    1/2 szklanki
  • masło

    120 g
  • mleko

    3/4 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • cukier brązowy

    1/3 szklanki
  • śliwki

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnuszku roztapiamy masło oraz miód i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie mieszamy z mlekiem, cukrem i roztrzepanym jajkiem. W osobnej misce mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę, sodę, cynamon i imbir. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je w mniejsza kostkę. Zawartość obu misek mieszamy ze sobą a na koniec dodajemy pokrojone śliwki. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy dużą łyżkę ciasta. Pieczemy ok. 20-25 min. w temperaturze 180ºC i studzimy. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata9 17.09.2016 09:23
Bardzo smaczne muffinki
Futka 17.09.2016 09:20
Cudne i bardzo smakowite muffinki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat