Cynamonowo-imbirowe ciasteczka przekładane kremem czekoladowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Cynamonowo-imbirowe ciasteczka przekładane kremem czekoladowym - idealne do świątecznej kawy.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasteczka:

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • margaryna

    20 dag
  • żółtka

    3 sztuki
  • Imbir mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka

Krem:

  • masło

    15 dag
  • cukier puder

    5 łyżek
  • kakao

    2 łyżki
  • gorzka czekolada

    10 dag

Dodatkowo:

  • cynamon

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mąkę, cynamon, imbir i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami.

2. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.

3. Ciasto odkładamy na około 30 minut do lodówki.

4. Wałkujemy ciasto i szklanką wycinamy ciasteczka. Ciasteczka wycinamy do pary. Na jednych za pomocą stempelków oprószonych cynamonem odciskamy wzór. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasteczka odkładamy do ostygnięcia.

6. Krem: Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości. Dodajemy kakao i ponownie ucieramy.

7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

8. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego masła i ucieramy.

9. Ciasteczka przekładamy kremem. Gotowe! Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 08.01.2019 08:49
Te ciasteczka wyglądają pięknie. Idealne do aromatycznej kawy :)
Basiliana 07.01.2019 21:55
Śliczne i rozgrzewające ciasteczka, w sam raz na chłodniejsze dni.
bietka 07.01.2019 20:15
Smakowite ciasteczka :)
Bożena Matuszczyk 07.01.2019 11:26
Ja zabieram właśnie do kawy takie pyszne ciasteczko.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat