Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowo - drożdżowy wieniec.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

drożdże świeże 5 dag
cukier trzcinowy 2 łyżki
miód prawdziwy 2 łyżki
mąka tortowa 2 łyżki
mleko ciepłe 1 szklanka

Ciasto

mąka tortowa 4 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżki
jajko 2 sztuki
miód prawdziwy 2 łyżki
syrop klonowy 2 łyżki
cukier trzcinowy 2 łyżki
masło 5 dag
mleko ciepłe ewentualnie

Dodatkowo

masło 5 dag
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier trzcinowy około pół szklanki
cukier waniliowy 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat według uznania

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzą dwa takie ciasta jak na zdjęciu.

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowo - drożdżowy wieniec.

Kroki postępowania

1
Taki wieniec można przygotować na świąteczny stół. Będzie się pięknie prezentował na stole i pysznie smakował. Możemy nim poczęstować gości, każdy może sobie skubnąć kawałek mięciutkiego ciasta przeplatanego cynamonem i cukrem. Z przepisu wyszło mi 2 takie wieńce jak na zdjęciu. Zapraszam:)

Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, miodem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
Krok 1 - Cynamonowo - drożdżowy wieniec. foto
2
Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, miodem i syropem klonowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i jeżeli będzie potrzeba ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
Krok 2 - Cynamonowo - drożdżowy wieniec. foto
3
Masło roztapiamy i lekko studzimy ( powinno być ciepłe, ale nie gorące ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem, posypujemy równomiernie cukrem waniliowym, cukrem trzcinowym i cynamonem.
Krok 3 - Cynamonowo - drożdżowy wieniec. foto
4
Tak przygotowane ciasta zawijamy ściśle w rolady.
Krok 4 - Cynamonowo - drożdżowy wieniec. foto
5
Następnie każdy rulon rozcinamy wzdłuż prawie do samego końca.
Krok 5 - Cynamonowo - drożdżowy wieniec. foto
6
Następnie każde rozcięte ciasto zaplatamy jak warkocz i formujemy wieniec. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Krok 6 - Cynamonowo - drożdżowy wieniec. foto
7
Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 35 - 40 minut. Gotowe i smacznego.
Krok 7 - Cynamonowo - drożdżowy wieniec. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 01.12.2016 07:15
Dziękuję:)
Ola1young 30.11.2016 13:00
pyszne ciasto :)
Wiktoria29 28.11.2016 22:10
bardzo lubię
Babeczka35 28.11.2016 21:55
Dziękuję:)
tomek18 28.11.2016 16:11
bardzo smaczne!
asiatok 28.11.2016 14:54
Cudowny Twój wieniec!
Babeczka35 28.11.2016 13:32
Dziękuję i polecam:)
gosia56 28.11.2016 10:41
mój ulubiony wypiek bo to smak z dzieciństwa
jan_mag 28.11.2016 10:40
super ciacho :)
Patrycja33 28.11.2016 10:24
pyszny wypiek :)
Babeczka35 28.11.2016 10:16
Dziękuję:)
Habibi 28.11.2016 08:56
Bardzo dekoracyjnie wygląda :)
slodkieniebo 28.11.2016 08:39
Uwielbiam cynamonowe wypieki :)
Krystyna32 28.11.2016 07:56
pyszności :)
Diana Rusiłowicz 28.11.2016 00:43
Cudowny :)
MałaMi89 28.11.2016 00:00
Piękny ten zawijaniec!
gusia1000 27.11.2016 23:49
Super słodkość.
jola91 27.11.2016 22:03
Piękny i na pewno bardzo smaczny ;)
ada.la 27.11.2016 21:26
wygląda wspaniale
Babeczka35 27.11.2016 20:41
Dziękuję;)
Skotka 27.11.2016 20:39
Jakie apetyczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak