Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowe zawijaski

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanka
drożdże 7 gram
margaryna 80 gram
cukier 1/4 szklanka
jajko 1 sztuka
mleko 3,2% 130 ml
sól szczypta
masło 30 gram
cynamon Prymat 1,5 łyżeczka
cukier 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe zawijaski

Mąkę przesiać razem z drożdżami do miski,dodać jajko,stopione masło , cukier i sól. Zagnieść na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kule i wkładamy do miski obsypanej mąką, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy i wałkujemy na prostokąt. Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Następnie kroimy na kawałki jak na zdjęciu. Na środku każdej bułeczki robimy wgłębienie drewnianą łopatką, delikatnie aby nie przeciąć.
Zawijaski układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andrzej8 26.11.2013 19:06
wygladają super
Katarzyna34 26.11.2013 18:23
smakowicie wygląda
SmakolykiJoanny 26.11.2013 16:00
Jakie fajne ci wyszły
lara 26.11.2013 15:54
proste i pyszne
sanielcia 26.11.2013 15:40
bardzo ładnie wyszły, pyszne muszą być
Kasia35 26.11.2013 15:32
świetny przepis
Olga_SK 26.11.2013 15:24
Smakowicie wyglądają :)
iwi 26.11.2013 14:49
Super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak