Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowe szarlotki

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
cukier puder 100 g
margaryna 200 g
żółtko jajek 2 szt
śmietana 2 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 2 łyżki
jabłko kwaśne 4 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe szarlotki

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy cynamon.

Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.

Zagniatamy na gładkie ciasto.

Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

Wysmarowane tłuszczem foremki wykładamy cienką warstwą ciasta.

Jabłka ścieramy na cienkie plasterki i mieszamy z dużą ilością cynamonu.

Ja dodałam 2 łyżki.

W foremkach wyłożonych ciastem układamy około 1-2 łyżki jabłek.

Drugą część ciasta cienko rozwałkujemy i przykrywamy górę babeczek.

Możemy powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki.
Ja wycięłam listki które również upiekłam i na koniec podawałam z babeczkami.

Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (listki krócej, do zrumienienia).

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 09.09.2012 21:12
pycha;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak